Служена Молепствија у Епархији ваљевској поводом почетка нове школске године

У недељу 15. по Духовима, 9. септембра, на дан када наша Црква празнује Сабор Срба Светитеља у већини светиња Епархије ваљевске је служено Молепствије, или призив Светог Духа за почетак нове школске године. Наша Епархија може да се похвали процентуално највећим бројем ђака који похађају православни катихизис у СПЦ. Како је јереј Далибор Чкојић, секретар Одбора за верску наставу Епархије ваљевске истакао, у целој Епархији верску наставу похађа око 80% ученика. Посебно треба похвалити подгорско и тамнавско намесништво у којима деца стопроцентно уче православни катихизис. Град Ваљево може да се похвали као један од ретких градова у којима се верска настава одвија у вртићима, па малишани имају прилику да се од најранијег детињства уче вери православној.

Молепствија у Ваљеву

Велики број ученика, родитеља и вероучитеља сабрао се на Молебану који је у Покровској Цркви и Храму Васкрсења Христовог служен после Свете Литургије. У Храму Светог Георгија у Новом Насељу призив Светог Духа служен је после вечерњег богослужења. Молебан је служио секретар одбора за верску наставу јереј Далибор Чкојић који је поздравио ученике и пожелео им срећну и успешну нову школску годину.

У Саборном храму Васкрсења Господњег окупљене вернике поздравио је пригодним словом архијерејски заменик протонамесник Филип Јаковљевић, који је истакао да се у свим Храмовима Епархије ваљевске окупљамо на молитвеним сабрањима која представљају најлепши и најрадоснији почетак школске године, којима се у ризницу духа придодају и умножавају нова знања и таленти. „Да Васкрсли Господ нашу децу изведе на прави пут и да их чува“, рекао је отац Филип који је додао да су стари Грци, још у старо време, пре рођења Христовог, док људи нису познавали Светлост Васкрсења Христовог, учили децу појмом калокагатија (ϰαλοϰἀγαϑία)  тј. осећање за добро и лепо. „Ако су то радили људи који нису имали свест о Васкрсењу и живели су у времену до Христа и пре Христа, колико тек ми обасјани Христом треба да благодаримо Богу и да предочавамо деци духовне вредности“, закључио је отац Филип. На овој вести благодаримо вероучитељу Милану Станковићу.

У Храму Покрова Пресвете Богородице у Ваљеву Молебан за почетак нове школске године служио је протојереј Зоран Павловић док је успешан и благословен почетак школе ђацима пожелео јереј Невен Лукић, вероучитељ у Ваљевској гимназији.

Молебан за ученике у Осечини

Основна школа “Браћа Недић” у Осечини и ову школску годину је почела радосно и молитвено. Молебан за почетак школске године у просторијама школе служили су свештеници подгорског намесништва на челу са намесником  јерејем Велимиром Крстићем.У име школе,  директор Зоран Петровић се захвалио свештенству на молитви и свима  пожелео  успех у претстојећој години. Увек је код Срба сваки посао почињао са кратком молитвом, а овај велики посао образовања младих ђака почео је најлепше уз призив Светох Духа да им буде на помоћ са благословом током целе школске године.

Помоливши се да Господ услиши наше мољење и да се испуне речи Светог Писма да деца наша расту у меру раста висине Христове, Цркви и Отаџбини на корист, а свима нама на радост. АМИН

Молебани за успешну школску годину у Мионици и Врујцима

Поводом почетка нове школске године, у понедељак 10. септембра 2018. године, у Основној школи „Милан Ракић“ у Мионици  служен је молебан за благословену школску годину.

Молебан су служили протојереј – ставрофор Живота Новитовић и јереј Александар Васиљевић, инспектор за веронауку Архијерејског намесништва колубарског.

Молитвеном сабрању присуствовао је велики број ђака, ученика, наставника и помоћног особља из школе.

Након молебана, пригодном беседом присутнима се обратио јереј Александар Васиљевић. Он је пожелео ученицима  и наставницима много успеха уз Божју помоћ у наредној школској години.

Такође, молебан за успешан почетак школске 2018/19. године служен је и у Храму Свете великомученице Марине у Бањи Врујци за ученике од првог до осмог разреда ОШ „Милан Ракић“, Издвојеног одељења Горња Топлица.

Молебан за  све ђаке, предшколце и просветне раднике одржао је јеромонах Доротеј, сабрат манастира Острог. Након богослужења, Отац Доротеј је упутио поуке ученицима важне за период школовања.

                           вероучитељ Мирослав Јокић

Преносимо: Молебан за ученике пред почетак нове школске године у Обреновцу

 

Преносимо: Молебан за почетак нове школске године у Убу

Молебан за ученике у Петници

У Недељу 15. по Духовима у Храму Успења Пресвете Богородице у Петници, после Свете Литургије на којој се велики број деце причестио, служен је молебан за почетак нове школске године. Традиционално, у петничком храму школарци су добили  скромне поклоне. Ове године, захваљујући  члановима црквеног одбора деца су даривана свескама,оловкама и сладоледом.

старешина цркве 

Драган Јаковљевић

протонамесник

Молебан за успешну школску годину у Пецкој

 

У петак, 14. септембра 2018. године, у просторијама Основне школе „Војвода Мишић“ у Пецкој служен је молебан. Молебан ја служио протојереј – ставрофор Јован Полић, након чега је поздравио ученике и наставно особље пожелевши им сваки успех и напредак на личну корист и добробит своје свете цркве. У име школе, директор Слободан Тодорић захвалио се на молитви и пожелео успех у предстојећој школској години.

Слободан Андрић, вероучитељ

Молебан за почетак школске године у Љубинићу

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА

[supsystic-gallery id=’556′]