Обележено 150 година обреновачке Цркве

Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин освештао је 8. септембра обновљени фрескопис и иконостас на свечаном вечерњем богослужењу које је уприличено у обреновачкој Цркви Силаска Светог Духа на Апостоле, а поводом 150 година постојања ове светиње. „Стопедесет година није ништа за вечност, то није ни трептај ока, али за обреновачки народ и Цркву јесте велики догађај“, рекао је у својој беседи Преосвећени Владика Милутин, који је пред великим бројем окупљених верника додао да обновљена богомоља никада није лепше изгледала. Преосвећени је подсетио и на катастрофалне мајске поплаве из 2014. године када је Црква пострадала, а старешина светиње протојереј-ставрофор Дарко Павловић рекао је за радио „Источник“ да су поплаве уништиле све што је обновљено од 2010. године, тако да обнова Цркве траје пуних осам година. „Невероватно је како је како је Црква обновљена за четири године и како је данас лепа“, истакао је Епископ Милутин, дивећи се притом фрескопису који је дело Украјинца Јурија Метицева, који ради и на фрескопису нове обреновачке Цркве посвећене Сабору Српских Светитеља, а коју ће Владика Милутин освештати у недељу 9. септембра. „За све нас ово је историјски моменат. Ова Мајка Црква се радује са нама јер је родила Кћерку Цркву. Родио се нов Храм који ћемо освештати. Хвала ти, Мајко, што си родила Кћерку“, рекао је Епископ Милутин који је подвукао да нема Мајке лепше и боље од Мајке Цркве, која човека прима крштењем које је уједно и најважнији догађај у човековом животу. „Узалуд је цео свет ако изгубимо душу“, рекао је Владика Милутин, истичући да је на интернет страници Епархије ваљевске објављена прича чија је основна порука да се радујемо предстојећим сусретима са онима који су отишли из овоземаљског живота у Царство Небеско, јер ће то Царство бити наш нов дом. Преосвећени је на крају своје проповеди честитао велики јубилеј обреновачком братству на челу са старешином Цркве протојерејем-ставрофором Дарком Павловићем.

После свечаног вечерњег богослужења отворена је изложба фотографија на којој су представљене све обреновачке светиње, а затим и свечана академија у Дому културе. Поред Епископа ваљевског Г. Милутина и обреновачког клира, присуствовао је веома велики број људи, међу којима је било највише средњошколаца и студената. Најважнији део свечаности било је представљање Монографије „Век и по обреновачке Цркве“, коју су приредили протонамесник Слободан Илић, архијерејски намесник посавски, Радмила Васиљевић, Хаџи Славко Стаменић и Ивана Јаношевић која је јавности представила ову изузетну Монографију богату фотографијама. „Тако је књига представила архитектонску особеност светиње, али и све што чини живот ове светиње“, рекла је једна од ауторки која је потом прочитала предговор Монографије који је написао Епископ ваљевски Милутин. „Снага вере обреновачког свештенства и народа Божјег, окупљног око своје Цркве, показала се кроз дела и на делу. Тако је и овај Храм, слављеник, био и биће сведок криза и успона, суза и радости свога благоверног народа“, рекао је Владика у предговору.

Прота Дарко Павловић, старешина Цркве, говорећи о историји ове светиње, запитао се колико је Литургија одслужено, колико је душа крштено, колико парова венчано… „Зато поклонимо се пред овом Старицом“, поручио је отац Дарко, закључивши да је лепо ових дана бити Обреновчанин. Након слова оца Дарка приказан је кратак документарни филм у којем је хронолошки приказан настанак, развој и трајање обреновачке Цркве, као и њен целокупан живот.

Академију су својим појањем украсили солисти црквеног хора „Свети Јоаким и Ана“ из Обреновца, местрална Даница Црногорчевић којој је припала част да отвори свечаност песмом „Сињи јарко Сунце са Косова“. Песме Светог Владике Николаја, Десанке Максимовић и Ивана В. Лалића казивали су Урош Петровић, Гордана Филимоновић и Саша Рајковић, а сплет народних игара из Обреновца завршен је први део свечаности, који ће свој наставак имати у недељу 9. септембра приликом освећења Цркве Сабора Српских Светитеља, нове светиње у Обреновцу.

[supsystic-gallery id=’551′]