Прослава Успења Пресвете Богородице у Пецкој

Празник посвећен Успењу Пресвете Богородице – Велика Госпојина, слава храма у Пецкој, и ове године свечано је прослављен у присуству великог броја верног народа. Свету Архијерејску Литургију служио је Епископ ваљевски Г. Милутин уз саслужење архијерејског заменика, протонамесника Филипа Јаковљевића, протојереја – ставрофора Живојина Петровића, архијерејског намесника подгорског јереја Велимира Крстића, протојереја – ставрофора Милоша Антонића (Епархија шабачка), протојереја – ставрофора Михаила Станковића, протојереја – ставрофора Будимира Стевановића и ђакона Стевана Сировљевића.

Празничном беседом Владика Милутин  се са радошћу обратио вернима, говорећи о личности Мајке Божије.

  • Данас славимо Мајку Божију, браћо и сестре, а када је њен празник то је посебан осећај зато што је мајка Божија. Свака мајка је светиња, мајка се поштује бескрајно…Владика Николај је рекао: Нема ништа сличније Богу него што је мајка.“ Тако и данас славимо Марију, мајку свих живих, која се на данашњи дан одселила у вечност… – говорио је Владика.

По завршетку Свете Литургије обављена је литија око храма, након чега су освештана жита и пререзани многобројни славски колачи. У наставку молитвеног прослављања Пресвете Богородице припремљена је трпеза љубави за све вернике који су присуствовали данашњем богослужењу. За време славског ручка све присутне је поздравио старешина храма протојереј – ставрофор Будимир Стевановић, са сабратом протојерејем – ставрофором Јованом Полићем. По благослову Владике Милутина, архијерејски намесник подгорски јереј Велимир Крстић одржао је краће слово, након чега је запевао неколико традиционалних песама на одушевљење свих присутних.

Слободан Андрић, вероучитељ

[supsystic-gallery id=’540′]