Епархија ваљевска обележава 100. годишњицу од завршетка Великог рата

Да успомена на хероје вечно живи

У сарадњи са Удружењем за неговање традиције и културе ваљевског краја, свим заинтересованим установама и појединцима, а уз благослов Епископа ваљевског Г. Милутина, Епархија ваљевска низом активности обележиће 100. годишњицу од завршетка Великог рата. Годишњицу велике победе савезничких снага у највећем дотадашњем историјском сукобу, који је изнедрио хероје епских размера, чија је жртва посведочила све хришћанске врлине и донела слободу нашој земљи и народу. Та слобода постала је завет, који смо дужни да предамо нашим потомцима, речено је на конференцији за новинаре у Хотелу „Гранд“, коју су приредили представници Епархије ваљевске и Удружења за неговање традиције и културе ваљевског краја.

Поред литургијских сабрања и помена славним прецима, Епархија ваљевска учиниће све што је у могућности да се обележавањем јубилеја оснажи сећање на честите и храбре српске домаћине, који сведочили Свето јеванђеље и славили живот, често и сопственом смрћу, и чији су подвизи били инспирација и нова нада целом човечанству, рекао је архијерејски заменик Епископа ваљевског Г. Милутина, протонамесник Филип Јаковљевић.

  • Њихово васкрсење у свести нашег народа је наша молитва и симбол наше вере, и живот будућег века. Не само Ваљеваца и свих Срба, ма где да су,  већ и Чеха, Руса, Пољака и Словена уопште, Американаца, Јевреја, Шкота, Индонежана који су са нама пробијали Солунски фронт, па и Германа, који су тада бранили Србију. Било као лекари или припадници Српске војске у крвавим рововима. Морамо бити свесни да сви они нису само бранили Србију као територију, већ Србију као симбол слободе – истакао је протонамесник Филип Јаковљевић.

Захваливши Епископу Милутину и свештенству Епархије ваљевске, бројним институцијама и предузећима, као и свим Ваљевцима који су се на разне начине трудили и труде током минулог века да се сачува успомена на хероје Великог рата, председник Удружења за неговање традиције и културе ваљевског краја Маринко Лугоња представио је неке од пројеката насталих у част јубилеја.

  • ”Мале новине” су својеврстан мозаик емоција и догађаја, са радним насловом ”Све што не смете да заборавите о Великом рату“. Оне су нашле своје место и у регионалном листу ”Напред”. Прилагођене другим језицима и намени, постале су својеврсна „обавезна литература” где год Срби живе, а као идејни концепт послужиле су за продукцију мултимедија, представа, радио и тв емисија. Изложба о херојима Великог рата ”Тамо далеко 1918-2018”, коју смо премијерно приказали на оградној галерији Дома војске, сведочи подвиге Српске војске широм света. У сарадњи са Србима у расејању, увеличала је обележавање 100 година дизања заставе у Вашингтону у част Српске војске. Своју ”турнеју” наставиће на годишњицу почетка пробоја Солунског фронта 15. септембра. До краја године гостоваће широм региона и света, по савезничким земљама из доба Великог рата – Русији, Енглеској, Црној Гори, Француској, Грчкој. Делове те поставке наши Ваљевци већ неко време могу да виде на излозима у центру града, захваљујући Бид зони и њиховим пословним партнерима, а биће представљена и нашим школарцима – рекао је Маринко Лугоња.

Епархијска Канцеларија за веронауку, у сарадњи са ваљевским школама, реализоваће тематске радионице  ”Сведочење јеванђељске љубави у вихору  Великог рата“, предавања, изложбу „Тамо далеко 1918 – 2018“ и приредбу, како би се најмлађи упознали са херојством предака, обичајима и разним занимљивостима из тог времена, најавио је секретар Канцеларије за веронауку јереј Далибор Чкојић. Годишњи комплети „Малих новина“ одштампани су уз подршку Удружења за неговање традиције и културе ваљевског краја и Града Ваљева и њихово достављање школама увелико је у току, рекао је јереј Чкојић. Такође, Епархија ваљевска уз помоћ Града Ваљева и верника објавила је и свеске за веронауку са мотивима Великог рата које ће даривати ученицима.

Конференција за новинаре одржана је у Хотелу „Гранд“, популарном „Војводином салону“, што је, истакао је протонамесник Слободан Алексић, симболично још један израз захвалности славном Војводи Живојину Мишићу, једној од најграндиознијих личности Великог рата и највећих војсковођа свих времена.

Ј. Ј.