Епископ Милутин на Преображење Господње служио у Славковици

Врујачки ђакон Илија Илић рукоположен у чин свештеника

У част храмовне славе цркве у Славковици – празника Преображења Господњег, 19/6. августа 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин служио је Свету Архијерејску Литургију, уз саслуживање свештенства Епархије ваљевске и клирика Митрополије аустралијско – новозеландске протојереја – ставрофора Велибора Бојчића и презвитера Срећка Живановића. Приликом Литургије, Владика Милутин у чин свештеника рукоположио је досадашњег ђакона Храма Свете великомученице Марине у Врујцима Илију Илића. Део славске свечаности био је и директор Канцеларије за сарадњу са Црквама и верским заједницама Владе Србије др Милета Радојевић.

Доћи у планинске крајеве, где природа у свој својој лепоти блиста, увек је посебан доживљај. Тим више што је народ у тим крајевима ближи Богу, чистији у вери и приврженији предачкој традицији. Од њега се људи из урбаних средина могу поучити вери и свему што је честито и благословено, казао је Епископ Милутин у преображењском слову вернима у Храму Преображења Господњег у Славковици, који су се окупили да у молитвеној љубави прославе храмовну славу своје цркве.

Овај празник подсећа нас на догађај који се збио на Таворској гори када је Богочовек Господ Христос засијао у Својој божанској природи пред тројицом  ученика, Светих апостола Петра, Јована и Јакова, желећи да их пред Своје страдање поучи и учврсти у вери да је Он Богочовек, учитељ њихов, Онај Који је дошао у свет зарад нашег спасења. О томе је више од седам векова пре рођења Христа говорио Свети пророк Исаија…

  • Људи су кроз историју веровали и нису веровали. Сумњали и гинули за име Христово. Тако је и данас. Господ Христос се преобразио на Тавору да би охрабрио Своје апостоле. Када Га буду видели распетог на крсту, рањеног у крви, а потом васкрслог, да поверују, упамте и пренесу нама, а ми новим генерацијама да је Он Богочовек, Који је дошао да страда на крсту и да нас спасе – беседио је Епископ Милутин.

У часу преображења из Господа Христа избија нестворена божанска светлост, коју су виђали тиховатељи попут Светог Григорија Паламе и светих отаца нашег времена. Један од њих, Свети Владика Николај говорио је да би требало да се угледамо на Господа Христа, да мењамо своју личност да би наша душа била племенита и засијала. Да људима сведочимо како изгледа благочестив човек, добар отац, мајка и дете, односно добар представник своје професије, истакао је Владика Милутин.

У току богослужења, он је у чин презвитера рукоположио Илију Илића, досадашњег ђакона при врујачком Храму Свете великомученице Марине. Исповедно писмо прочитао је протојереј – ставрофор Гојко Терзић, парох у Цветановцу, који је након Свете тајне исповести утврдио достојност новорукоположеног. Архипастирску грамату којом се одлука архијереја обнародује прочитао је секретар Епископа Милутина ђакон Момчило Димитријевић.

За трпезом љубави Епископа Милутина и све учеснике свечаности поздравио је славковички парох Александар Васиљевић, уручивши захвалнице у име црквене општине онима који помажу Храм Преображења Господњег. Директор Канцеларије за сарадњу са Црквама и верским заједницама Владе Србије др Милета Радојевић даривао је Владику Милутина и свештенство, уз честитке празника и обећање да ће сарадња Канцеларије којом руководи и Епархије ваљевске бити настављена на обострану радост и добробит верног народа који овде живи.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’534′]