Владичанска Литургија и рукоположење у саборном храму

Слађан Филиповић нови свештеник Ваљевске епархије

У сусрет празнику Преображења Господњег, на дан посвећен Светом свештеномученику Евсигнију, 18/5. августа 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Васкрсења Христовог у Ваљеву, уз саслуживање епархијског свештенства и свештеномонаштва. Литургијску радост ваљевски архијереј умножио је рукоположењем досадашњег протођакона Слађана Филиповића из Обреновца у чин свештеникa.

Света Литургија је велика радост за све нас. Када би наши људи слушали Светог Владику Николаја, Оца Јустина, Патријарха Павла и друге светитеље које је Господ прославио, долазили бисмо редовно да у њој учествујемо. Јер, нема на земљи ничег бољег до бити на Светој Литургији и, када смо спремни, примити Свету тајну причешћа. Сви смо само привремени гости на овој планети, овом свету, који нас често на плач наводи, а Литургија је оно највеће на њему, вреднија од сунца које га обасјава, беседио је Епископ Милутин верном народу у ваљевском саборном храму.

  • Без Литургије нема живота, њоме се спасавамо. Господ је на Литургију донео хлеб небески којим се хранимо. Не можемо да живимо без Свете Литургије, Светих тајни, Тела и Крви Христа Спаситеља. Тужно је, браћо и сестре, како овај свет не може да осети Литургију. Господ Христос каже:“Много је званих, али је веома мало изабраних.“ Ви сте изабрани! Ви сте вашом вољом, снагом и умом решили да будете данас на Литургији… Ако се човек не моли, не може ни да пати због природе која страда због нас. Ратови, глад, болести, земљотреси, пуцања мостова и брана, свакодневна убијања људи… Шта је то, браћо и сестре? Грех људски, наш грех, јер сва та страдања као и смрт нису природни, већ плата за грех, како говори Свети апостол Павле – део је поучног слова Епископа Милутина о значају Свете Литургије у животу људи на овом свету и путу ка вечном животу.

Приликом богослужења, Епископ Милутин у чин презвитера рукоположио је досадашњег протођакона Слађана Филиповића из Обреновца, сарадника редакције епархијског веб сајта. Исповедно писмо којим се потврђује достојност клирика прочитао је архимандрит Михаило (Биковић), који је извршио Свету тајну исповести. Новорукоположени свештеник Слађан Филиповић положио је свештеничку заклетву, док је Архипастирску грамату прочитао ђакон Момчило Димитријевић, секретар Владике Милутина.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’532′]