Света Архијерејска Литургија у част храмовне славе на Дивчибарама

Радујмо се зато смо хришћани и славимо Бога!

Свети великомученик Пантелејмон и ове године свечано је обележен у познатом туристичком месту Дивчибаре, чији му је храм посвећен и где је традиција вашарских сабрања о овоме празнику стара безмало један век (датира од 1926.) . Свету Архијерејску Литургију у част празника исцелитеља и мученика из 3. века Светог Пантелејмона, кога прославља цео хришћански свет, служио је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин, уз саслуживање свештенства из Ваљева и јереја Душана Ђаковића, Ваљевца који службује у Епархији рашко – призренској.

У празничној беседи Епископ Милутин указао је на драгоценост планине Дивчибаре, њене прелепе природе, чистог ваздуха и храма, јер управо овде на обронцима Маљена човек може пронаћи и телесно и духовно окрепљење. Да удахне чистог ваздуха и Господу заблагодари за сваки нови дан. Умемо ли то? Да ли имамо времена, јер нам је све друго прече, запитао је ваљевски архијереј. Господ је све у природи створио да служи човеку, а човек је то пореметио, загадио и уништио. Природа то осећа. Не прашта, већ се свети и то видимо по бројним пожарима, поплавама, земљотресима… Данас славимо Светог великомученика Пантелејмона, чија је мајка била хришћанка, а отац незнабожац, који им је бранио да помену Христово име. Завршио је студије за лекара и од хришћанских свештеника се вери поучио. Молио се, постио и исцељивао људе Христовим именом. Верно је служио Христу, због чега га је цар Максимијан погубио. Попут свих светих, и Свети Пантелејмон нас својим примером учи да своју душу морамо сачувати.

  • Свети оци су говорили да нам ништа од овог света не треба. Све нам је Бог дао да служимо и спасавамо своју душу. Она је бесмртна и не може да умре. Чека тело да васкрсне у часу Страшног суда… Мошти светитеља сачуване су целе, јер садрже нестворене божанске енергије. Када им са вером приђемо, она нас исцељује од болести. Замислите каква је срећа наша данас! Да целивамо мошти Светог Пантелејмона и дотакнемо ту божанску енергију… Да се исцелимо, ако вере имамо – део је празничног славословља Епископа Милутина. Радујмо се у Господу! Имамо за то разлога и када је најгоре и кад нам се плаче, зато што смо хришћани и што смо заједно да славимо Господа и његове свете, закључио је Владика Милутин.

Након Литургије, уприличен је литијски опход и преломљен славски колач. Домаћини славе, верни народ Дивчибара, приредили су свечану трпезу у Хотелу „Пепа“.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’529′]