Владичанска Литургија и молитвени помени за жртве „Олује“ и генерала Дражу Михаиловића на Равној Гори

Морамо остати јаки, достојанствени и побожни

На празник Светих мученика Трофима, Теофила и других са њима, 5. августа/23. јула лета Господњег 2018., Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Светог великомученика Георгија на Равној Гори, уз саслуживање епархијског свештенства и појање Црквеног хора „Хаџи Рувим“, под управом Милице Степановић – Бабамилкић. Како је данашњег дана годишњица од акције „Олуја“, коју је 1995. извршила хрватска војска, Владика Милутин служио је помен за све Србе који су у њој страдали,  и генералу Драгољубу – Дражи Михиловићу, команданту Равногорског покрета против фашистичких окупатора. На крају сабрања, Епископ Милутин упутио је апел нашем народу у отаџбини и расејању да, колико је у могућности, помогне обнову храма на Равној Гори и унапређење овог меморијалног комплекса.

У свим народима на свету слављени су и у вечном су памћењу они који су учинили оно највеће на земљи – положили живот за ближњег свог. Господ Христос је управо тиме највећу љубав описао. То се односи на оне који су изгинули на бојним пољима, не освајајући туђе, већ бранећи своју отаџбину, своју Цркву и своју породицу, беседио је Епископ Милутин на литургијском сабрању у Храму Светог Георгија, подигнутом у спомен свим Србима изгинулим у Другом светском рату.

  • Господ Христос није умро само за пријатеље, за ближње Своје, већ за цео род људски. То нико од људи на земљи не може, ниједан владар, ниједан војсковођа. Он је дао живот за нашег праоца Адама, све људе кроз историју, до детета које ће се родити уочи Страшног суда. Тренутка, у ком ће Господ Христос доћи, затворити књигу историје света и увести нас у вечност. Тада се неће бележити ништа овоземаљско, само тријумф правде и љубави Божје – рекао је ваљевски архијереј.

Деценијама уназад на Равној Гори и о ономе што се на њој збило није се смело говорити, јер су историју писали они који су Господа изнова распињали, непријатељи рода српског. Овде је био велики генерал и велики мученик српски Драгољуб – Дража Михаиловић. О томе говори и беседа Владике Николаја изречена на скупу српског народа у Америци. Беседа, у којој се јасно види колико је „ђенерал Дража“ био дубоко побожан човек, молио се, постио, причешћивао и славио славу. Напослетку, није отишао из земље, већ свој живот положио у њу за чију је слободу војевао.

  • Погинуо је као и многи српски бранитељи и његови војници за „крст часни и слободу златну“. Ми, његови потомци, данас смо овде у овом светом храму, служимо Литургију и тиме сведочимо колико је он био велики човек, коме Бог није дозволио да оде у заборав историје, него да се његови потомци моле у храму крај споменика му, где се крв проливала за слободу земље српске. Каже Владика Николај:“Правична историја ставиће њега на равно са косовским витезовима. Како њега, тако и сву његову изгинулу војску, храбре војводе, барјактаре, капетане и ратнике“ – подсетио је Владика Милутин на речи новопросијавшег светитеља о великом војсковођи.

Владика Николај опомињао је своје сународнике у Америци да није довољно да само буду поносни на име „Чича Драже“, већ да живе како је он живео – у духу вере светосавске. Ми данас преживљавамо велика искушења. Шта су Крајишници претрпели деведесетих… Као да осећамо да Господ долази. Нико не зна када ће то бити. Али, ратови, глад, болести и бежање народа по целом свету су наша свакодневица. Ми Срби јесмо грешили, али опет нас Господ гледа и Свети Сава подржава.

  • Наше је да се боримо да будемо добри, да не будемо као наши непријатељи. Каже један духовник, у свим овим временима и онима која ће доћи, још тежа, не сме се поклекнути. Морамо остати достојанствени, јаки и побожни. Не смемо пасти и изгубити наду у Косово и Метохију, молећи се Светом кнезу Лазару и свим светим да га сачува… Немојмо заборавити лекцију из историје коју су исписали јевреји, који су две хиљаде година били у прогонству и нису могли да се врате у Јерусалим. Али, били су упорни и сваког празника кад би се састајали, говорили су:“Видимо се данас овде, а догодине у Јерусалиму!“ На нашим весељима певају се свакакве песме, а скоро ниједне нема о Косову и Метохији. Зашто заборављамо? Јевреји нису заборавили и дочекали су повратак у своју земљу. Зато, и ми узмимо се у памет, молимо се сваког дана и певајмо својој деци песме о Косову и Метохији – поручио је Владика Милутин.

Говорећи о годишњици „Олује“, акцији хрватске војске која је однела животе бројних невиних Срба, а многе отерала у избеглиштво, Епископ Милутин је истакао да ма како прошли они који су је организовали и спровели, када је реч о земаљским законима, односно ма колико је данас неки славили, вечна правда долази. Она је неминовна.

  • Овде су са нама и Крајишници да се заједно помолимо Господу Христу да нас сачува и да страшну „Олују“ никад не заборавимо. Морамо да праштамо, јер ако мрзимо ништа нећемо постићи. Христос на крсту не говори:“Оче, убиј!“, већ „Оче, опрости!“ То није лако, посебно људима који су изгубили своје најближе. Али, ако опросте, добиће мир од Бога… Ми вршимо данас помен. Како је то величанствено! Како је то хришћански и како то има смисао… Нека буде на част онима који славе. Све је то привремено. Ови наши мученици гледаће лице Божје после Страшног суда и радовати се Господу Христу. Зато, Србине брате, горе главу! Моли се, пости, воли све људе, јер само тако ћеш мир у души имати – закључио је Епископ Милутин.

По Литургији, он је одслужио помен свим жртвама „Олује“ и генералу Дражи Михаиловићу. Крај његовог споменика, Владика Милутин упутио је молбу свим Србима у матици и дијаспори да, према својим могућностима, помогну обнову храма и унапређење спомен комплекса на Равној Гори у виду изградње конака и улепшавања околине, како би сваки намерник из ма које тачке света могао овде да дође, упозна се са ликом и делом и поклони храбром солдату и патриоти, који је начинио прве кораке у борби против фашизма.

Сабрање је употпуњено културно – уметничким програмом испред храма, у оквиру ког су наступили чланови Културно – уметничког друштва „Топлица“, које са благословом Епископа Милутина ствара при Храму Свете великомученице Марине у Врујцима, фрулаши и гуслар Војислав Шћекић. На крају, у маниру доброг домаћина, старешина Храма Светог Георгија протојереј – ставрофор Драгомир Јовановић приредио је агапе у оближњем вајату.

Ј. Ј.

Апел за процват Равне Горе

Храм Светог Георгија на Равној Гори прошле године дариван је Ваљевској епархији. Упркос скромним могућностима, увелико се ради на његовој обнови. Окречена је унутрашњост храма и подигнут звоник. Како би се наставила обнова богомоље и изградио конак за смештај посетилаца, као и гробница у којој би, уколико се пронађу, почивали  посмртни остаци генерала Михаиловића, Епархија ваљевска упућује апел за помоћ свим људима добре воље у матици и дијаспори да помогну овај подухват. Будући да су за нама деценије ћутања, време је да се неправда према првом антифашисти у ондашњој поробљеној Европи исправи. Да остане сведочанство о лику и делу генерала Драгољуба – Драже Михаиловића, како га будуће генерације Срба не би заборавиле, али и са њим се упознали они у чијим земљама је поштован и у време када се у Србији, за коју је дао живот, о њему није смело афирмативно говорити.

[supsystic-gallery id=’528′]