Света Марија Магдалина свечано прослављена у Доњим Лесковицама

Традиционално, на празник Свете Марије Магдалине, у народу зване „Блага Марија“, 4. августа/22. јула 2018. године, верни народ Доњих Лесковица био је домаћин нарочите празничне свечаности, будући да је новоподигнути храм у овом лепом планинском селу посвећен  управо њој. У част храмовне славе служена је Света Литургија, којом је началствовао игуман Георгије (Мићић), старешина манастира Лелић.

Слово у част равноапостолне светитељке, која је Господа Христа пратила и у најстрашнијим тренуцима распећа на крсту, а по окончању Његовог земаљског века проповедала Свето јеванђеље заједно са апостолима, произнео је протојереј – ставрофор Драгомир Јовановић, старешина Храма Васкрсења Христовог у Ваљеву, иначе родом Лесковичанин. Подсетивши на неке детаље из чудесног житија Марије Магдалине, прота Јовановић истакао је да се управо она удостојила да прва добије глас о Васкрсењу Господњем и ту благу вест каже апостолима.

  • Највећа благовест у овом свету дошла је преко Свете Марије Магдалине. Господ јој је заповедио:“Иди и реци!“ То значи да проповеда јеванђеље. Она је то чинила са великом љубављу и ревношћу , као свети апостоли и ми јој се данас молимо и прослављамо је – рекао је прота Драгомир Јовановић, честитајући славу сабранима у Храму Свете Марије Магдалине у Доњим Лесковицама.

Након Свете Литургије, пререзан је славски колач и освећено жито и вино. По обичају, сабрање је заокружено славском трпезом. Овогодишњи домаћин славе био је Предраг Савић из Доњих Лесковица.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’526′]