Илинданско славље у селу Ба

Храм Светог пророка Илије, смештен у подножју планине Сувобор, на изворишту реке Љиг у селу Ба, 02.августа 2018. Лета Господњег, прославио је своју славу. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин, уз саслужење епархијских свештенослужитеља: архијерејског намесника колубарског протојереја – ставрофора Саше Тимотића, протојереја – ставрофора Гојка Терзића, протојереја – ставрофора Драгомира Јовановића и протођакона Бранимира Терзића, као и јеромонаха Доситеја из манастира Хиландар и јереја Александра Петровића, клирика  Епархије новограчаничке – средњозападноамеричке.

Старешина Храма Светог пророка Илије, јереј Александар Васиљевић, поздравио је Преосвећеног Владику Милутина у име свих сабраних, рекавши да се радују свакој његовој речи, а пре свега молитви, која за њих представља велику утеху, поуку и подстрек да истрају на путу Господњем.

Обраћајући се верном народу Епископ ваљевски Г. Милутин је подсетио на значај старозаветних пророка, који су наговестили долазак Господа Христа и Његову улогу у спасењу људског рода. Један од њих био је Свети пророк Илија, огањ живи у борби против незнабожаца, против свега што није у складу са једним истинитим Богом. Велики пророци нашег времена били су Свети Владика Николај и Отац Јустин. Они су предсказали шта ће бити у 21. веку.

  • Ко чита и прати Владику Николаја, ићи ће лепим путем његовим. Туговаће што неко трује природу. Туговаће што неко убија човека, што убија животињу… Јер, све треба да живи и све треба да се радује. Све воли живот. Свему је Бог дао живот. Само човек устане и каже:“ Нема Бога! Дај ми да имам док сам овде на земљи…“ Сви ћемо прах једног дана постати. Да ли се припремамо за живот вечни? Да ли мрзимо некога? Ако мрзимо, нећемо сигурно ући у Царство Божје. Христос је опростио онима који су га распели и показао нам како треба да се владамо. То је пут, браћо и сестре – да познамо језик Божји и да тако живимо – рекао је Епископ Милутин.

За трпезом љубави уз благослов Владике Милутина присутнима се обратио јеромонах Доситеј, сабрат српске царске лавре манастира Хиландар . Тешко је наћи речи хвале које су достојне да њима похвалимо Светог пророка Илију, којег слави древна светиња у селу Ба. Када размишљамо о њему, у својим срцима имамо много више дивљења према његовој побожности, његовој вери, него што имамо речи да говоримо о њему.

  • У историји људског рода, ниједан светац није имао такву службу каква је поверена Светом Илији. Он спаја Стари и Нови завет. У Старом завету удостојио се велике славе пред Богом и нама људима, а чека га много већа слава и подвиг него што је учинио за живота на земљи… Он је за нас пример изузетне вере. Вере, која тријумфује, која даје изузетну храброст и која је јача од смрти – рекао је јеромонах Доситеј.

Ове године домаћин славе био је Драган В. Поповић из села Ба.

Александар Васиљевић, јереј

[supsystic-gallery id=’524′]