Илинданско сабрање при Храму Светог Георгија у Новом Ваљеву

Пету годину заредом, у порти Храма Светог Георгија одржан је познати Илиндански вашар, у организацији Града Ваљева и Црквене општине Ново Ваљево. Сабрање је отпочело Светом Литургијом, коју је служио протојереј – ставрофор Јован Петровић, уз саслужење ђакона Мије Бојиновића.

После Свете Литургије сабрање је отворио протојереј – ставрофор Мирослав Петаковић. Заблагодаривши Господу на милости и доброти, он је поздравио верни народ и у беседи подсетио на дугу традицију вашара у српском народу. Они су се увек приређивали око светих храмова.  Баш као и Илиндански вашар, којег је на Тргу Владике Николаја обновила Црквена општина Ново Ваљеву, уз подршку Града Ваљева.

  • Народ је од самог почетка оживљавање вашара топло и срдачно подржао. Повезали смо у једном дану верско, хуманитарно, уметност, надметање, традиционално и народну радиност са народним весељем. Шта има хуманије, него ли дати крв коме је потребно за живот? Хвала свима на помоћи! Молитвама Светог Георгија нека ово народно сабрање почне – казао је приликом отварања Илинданског вашара прота Мирослав Петаковић, старешина Храма Светог Георгија.

У наставку сабрања уследио је културно – уметнички програм, који су извели Дечји хор „Хаџи Рувим“, КУД „Абрашевић“ и КУД „Ваљарица“. Окупљени народ је са задовољством слушао децу хора“ Хаџи Рувим“ као и девојке из КУД „Абрашевић“, које су певале етно песме, а посебну лепоту сабрању сплетом игара дала су деца КУД – а „Ваљарица“.  У сарадњи са Црвеним крстом, организовано је давање крви.  Они који су желели могли су да дају крв у црквеном дому. Сваке године све већи број људи се одазива овој акцији, тако да је ове године крв дало 120 људи.

У вечерњим сатима празника, сабрање је настављено  програмом културно – уметничких друштава „ Ђердан“, „Извор“ и „Ваљарица“. Отварању програма присуствовали су Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Господин Милутин и градоначелник Ваљева Слободан Гвозденовић, који је свечано отворио програм манифестације.

Мија Бојиновић, ђакон

[supsystic-gallery id=’525′]