Огњена Марија свечано прослављена у Подгорини

Дана 30. јула 2018. године Господње, верни народ подгорског намесништва свечано је прославио једну од највољенијих светитељки Православља, Свету великомученицу Марину – Огњену Марију.

Један од најмлађих храмова наше епархије, саграђен поред ископина темеља древне цркве у Симићима, село Гуњаци, прославио је ову моћну светитељку, заштитницу свих мештана, а нарочито жена. У недељу, 29. Јула 2018. године, уочи празника служено је празнично бденије. На сам дан празника Свету Литургију служили су: умировљени протојереј – ставрофор Михаило Станковић, протојереј – ставрофор Миодраг Васиљевић,  архијерејски намесник рађевски (Епархија шабачка), протонамесник Зоран Јаковљевић и протонамесник Бранко Јовљевић из Узовнице (Епархија шабачка). Након Литургије, уприличен је опход око цркве и пререзани славски колачи.  Потом је за све присутне вернике уследила трпеза љубави, коју су припремили овогодишњи домаћини. Ове године било је пет домаћина славе, а за идућу годину пријавило се шест породица које ће се потрудити да што боље припреме прославу храмовне славе, што довољно говори о вери овдашњег народа и труду који заједно са својим протама Будимиром Стевановићем и Јованом Полићем улажу за напредак ове парохије.

Братство Храма Светог великомученика Георгија у Осладићу ове године прославља 25 година од оснивања. Заштитница ове Православне народне хришћанске заједнице, Огњена Марија, као и претходних година свечано је прослављена. Уочи празника служено је бденије, а на сам дан празника Света Литургија, којом је началствовао архијерејски намесник подгорски јереј Велимир Крстић, уз саслужење протојереја – ставрофора Раденка Андрића и умировљеног проте Миломира Ћосића. Након Свете Литургије одржана је трпеза љубави, коју су припремили чланови братства ове мале заједнице која броји 25 чланова.

У својим беседама часни оци подсетили су на житије ове дивне светитељке, говорећи о њеном страдању претрпљеном за Христа, упоредивши живот данашњих хришћана, и потреби одрицања зарад вечне заједнице са Христом у Царству небеском.

Слободан Андрић, вероучитељ

[supsystic-gallery id=’520′]