Епископ Милутин служио у Храму Покрова Пресвете Богородице

Молимо се и не сумњајмо!

На празник Светог свештеномученика Антиногена и Свете мученице Јулије, 29/16. јула 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Покрова Пресвете Богородице, уз саслуживање ваљевског свештенства и ђакона Милана Јакића, клирика Рашко – призренске епархије. Током Литургије, Владика Милутин у чин чтеца рукопроизвео је Ђорђа Ристића из Ваљева.

Сваки наш долазак у храм потреба је за сусретом са живим Богом. Свети храм тајна је Цркве Христове, којом руководи Дух Свети. Утешитељ, од Господа послат да са нама буде до свршетка света, када ће Господ Христос доћи да суди живима и мртвима. Црква је тело Христово, невеста Његова и непогрешива је, ма колико сви ми у Цркви, свештенство и верни, били грешни, казао је у литургијској проповеди Епископ ваљевски Г. Милутин. Баш како и сунчеви зраци остају чисти, иако каткад падају на нечиста места.

  • Дух Свети руководи Црквом. Он дише у Цркви и зато она не може да погреши. Како каже Свети апостол Павле, она је невеста чији је женик Христос. Он је њу осветио Својом крвљу и дао је нама да се у њој спасавамо и налазимо утеху. Да у њу долазимо и кад нам се не долази, када бисмо да одспавамо… Браћо и сестре, увек дођите! И кад вам се не моли, присуствујте! Молитву коју врше свештеници Бог слуша и она дејствује и на оне који не умеју да се моле – поучавао је Владика Милутин сабране у најстаријем градском храму.

Осврнувши се на јеванђељску причу о ходу по води Господа Христа, који код апостола изазива страх, јер им је тај чин непознат, односно апел апостола Петра да га спасе, Владика Милутин указао је на валове, илити саблазни овог света, које у нама побуђују сумњу и страх.

  • Немојмо да се плашимо овог света, браћо и сестре! Господ Христос је рекао:“Не бојте се света, јер ја победих свет!“Када су Свети Петар и остали апостоли спасени, Господ је оставио поруку да не смемо да сумњамо. Свети Владика Николај каже:“Како је тешко не посумњати…“ Мало је људи у историји рода људског који никада нису посумњали – праведни Јов, цар Давид… Са Христом побеђујемо све. То је поука данашњег јеванђеља – истакао је ваљевски архијереј.

Свето писмо нас учи да будемо добри и честити људи, да не мрзимо никог, да не уништавамо природу, јер она уме да се побуни. Отуда нам земљотреси и разне временске непогоде, закључио је Епископ Милутин.

Приликом Свете Литургије, у чин чтеца рукопроизведен је Ваљевац Ђорђе Ристић. Такође, бројни верници, углавном најмлађи, примили су Свету тајну причешћа.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’519′]