Први кораци на обнови Храма Светог Георгија на Равној гори

Прошле године 13. маја, на дан традиционалног Равногорског сабора у част почетка устанка генерала Драгољуба – Дража Михаиловића против окупатора 1941. године, у Храму Светог великомученика Георгија на Равној гори Њихова Преосвештенства Епископ ваљевски Г. Милутин и духовни му син Епископ аустралијско – новозеландски Г. Силуан одслужили су прву Свету Архијерејску Литургију. Подигнута 1998., према пројекту чувеног архитекте др Предрага Ристића, а у спомен свим Србима изгинулим у Другом светском рату, црква на Равној гори почетком 2017., одлуком Епископа жичког Г. Јустина, даривана је Епархији ваљевској. Управо на дан прве Владичанске Литургије у овој цркви, Епископ Милутин благословио је да обнова овог здања отпочне чим пре, будући да је зуб времена оставио своје трагове. За старешину равногорског храма постављен је протојереј – ставрофор Драгомир Јовановић, старешина саборног Храма Васкрсења Христовог у Ваљеву.

Будући да је Храм Светог Георгија умногоме од киша оронуо, најпре је окречена његова унутрашњост. На празник Светог Василија Острошког, 12. маја 2018. године, служена је Света Литургија, што је посебна радост за све људе које путеви са свих страна у то време воде на Равну гору. Током јучерашњег дана, изливени су армирани анкери на звонику, а сутра ће бити изливена серклажа и плоча. Уколико све буде текло по плану, звоно би требало да буде подигнуто за двадесетак дана, каже старешина храма протојереј – ставрофор Драгомир Јовановић. На Храму Светог Георгија требало би урадити и нове прозоре и много тога још, будући да две деценије није ништа рађено, објашњава прота Јовановић.

Обнова је отпочела и у складу са временом и могућностима Храм Светог Георгија на Равној гори добиће свој нови, лепши изглед, и богослужења у њему биће свечанија.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=512 position=center]