Слава Хришћанске заједнице у Буковици

Верни народ Горње и Доње Буковице у недељу 15. јула 2018. године са својим јерејем Борком Јаковљевићем саборно и радосно је прославио славу Хришћанске заједнице, Петровску недељу. Свету Литургију,  у храму Светога Николе служио је архијерејски намесник подгорски јереј Велимир Крстић уз саслуживање умировљеног протојереја-ставрофора Миломира Ћосића и протојереја-ставрофора Гроздана Гајића.

Ова заједница обновљена је на темељима богомољачког покрета, који је пре Другог светског рата, у овом крају, имао доста чланова и она је наставила да живи и у тешким временима. одолевајући многим притисцима.

Присутном верном народу обратио се архијерејски намесник подгорски јереј Велимир Крстић честитајући славу свим окупљенима и пригoдном беседом нагласио значај вере за сваког православног хришћанина и да речи које чују на Светој Литургији из Јеванђеља треба да понесу у своје домове и да се труде да тако и живе. Христос је пут,истина и живот.

У наставку молитвеног сабрања пререзан је славски колач, освећени су славско жито и водица, а затим су служени парастоси за преминуле мештане ових села.

Потом је уследила трпеза љубави коју су мештани припремили у изобиљу уз помоћ ловачке секције овог краја за све присутне. Присутнима се обратио јереј Борко Јаковљевић и захвалио се свима који су помогли да се ово сабрање организује како и доликује правим домаћинима, а и гостима који су увеличали овај дан. Са жељом да се идуће године окупимо на овом истом месту у још већем броју.

                                                                                                                    

                                                                                                                 Владимир Јокић, вероучитељ

[supsystic-gallery id=’513′]