Лајковац угостио Романове

У сарадњи Радија Источник Епархије ваљевске, Црквене општине Лајковац и Културног центра „Хаџи Рувим“, а уз благослов Епископа ваљевског Г. Милутина, на празник Светог свештеномученика Јевсевија, 5. јула 2018. године, у лајковачком културном центру отворена је изложба „У сусрет руском цару. Романови, царско служење“, која ће трајати седам дана

„Смемо ли ми икада заборавити да је руски цар са децом својом и милионима браће своје пошао у смрт за правду српског народа? Смемо ли прећутати пред небом и земљом да је наша слобода и државност коштала Русију више него нас? Морал светског рата, нејасан, сумњив и са разних страна оспораван, испољава се у руској жртви за Србе у јеванђељској јасности, несумњивости и неоспоривости“, део је есеја о Светом цару Николају, којег је надахнут његовом жртвом и љубављу према Србима, записао имењак му Свети Владика Николај Велимировић. Управо због слободе коју смо дочекали након ратних страхота у првим деценијама двадесетог века, дужност нам је да се последњег руског императора са љубављу сећамо и нове генерације Срба са њим и његовом породицом упознајемо. С тим циљем, изложба фотографија „У сусрет руском цару. Романови царско служење“, пројекат Сретењског манастира из Москве, Студија „Руски цар“ и портала Православље Русије, обишла је мноштво градова Србије и земаља региона. Како је цар Николај испробавао оружје и опходио се са својим војницима, док су царица Александра и кнегиње бринуле о рањеницима, како је изгледала мода тог доба, као и тренуци доколице и са много тога још из живота Романових упознали су се и поклоници уметности у Лајковцу. Кроз историјске прилике оног времена и садржај изложбе, присутне је провео протонамесник Слободан Алексић, главни и одговорни уредник Радија Источник, док је добродошлицу у име домаћина, Културног центра „Хаџи Рувим“, пожелела сарадница за информисање Снежана Радојевић. Да изложба слика буде употпуњена лепом речју у част руске царске породице побринула се млада рецитаторка Ивана Лукић.

Ово је велики дан за Лајковац, дан у коме смо сабрани у љубави у Христу Господу и братској љубави руског и српског народа, рекао је, отварајући изложбу, архијерејски намесник тамнавски, протојереј Станиша Ђокић. У време Првог светског рата, цар Николај стајао је чврсто уз српски народ и краља Александра Карађорђевића, упућујући све врсте помоћи и заступајући српске интересе код империјалних сила. Том љубављу коју је имао цар Николај, руски и српски народ заувек су везани, о чему сведочи и сјајан пријем на који наилази изложба фотографија „У сусрет руском цару“ у свим градовима у којима је приказана.

Ове године 17. јула навршава се један век откако су бољшевици у Јекатеринбургу стрељали цара Николаја, царицу Александру, њихово петоро деце и неколико оданих слугу. Године 1981. У календар светих Романове је уврстила Руска Загранична Цркве, а 2000. то је учинила и Московска Патријаршија, прогласивши их за мученике.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=507 position=center]