Епископ Милутин осветио икону Светог Нектарија Егинског

Овогодишње обележавање Видовдана било је посебно свечано за Храм Светог Нектарија Егинског у Ваљеву и сав верни народ, који се у овој најмлађој епархијској богомољи у великом броју сабира. Да славном чудотворцу заблагодари и узмоли да се милост Господња на њих и ближње им изнова излије. На дан градске славе, Духовског понедељка, у трон Светог Нектарија унет је део његових моштију, дар манастира са Егине. На Видовдан, радост свих верника Ваљевске епархије, али и поклоника из разних крајева, трон са моштима постао је богатији за предивну икону светитеља, рад иконописца Тање Ристић, коју је храму Светог Нектарија даривао сувласник предузећа „Арена“ Видан Јокић са својом породицом и колективом.

Благодарећи аутору и дародавцу, Епископ ваљевски Г. Милутин рекао је да су иконе украси храмова, кроз које гледамо небески свет. Пред њима се молимо, желећи да видимо управо тај свет. Мало по мало, радови на Храму Светог Нектарија одмичу. Започето је фрескописање које ће, очекује се, бити завршено за годину дана.

  • Овде, на ушћу реке Градац у Колубару, саградили смо овај свети храм. То је била наша света дужност. Наш труд је био мали спрам тога колики су били Божји благослов и помоћ нама. Кад нисмо имали ни динара, радови су се настављали чудом Божјим и уз помоћ Светог Нектарија…
  • Ви ћете ову цркву учинити „другом Егином“, уколико будете у њу долазили. Сви који дођу на Свету Литургију у саборни храм, не би требало да оду кући, а да се „не јаве“ овде где је Свети Нектарије. Да уснама додирну његове свете мошти, јер нас он све чека да му дођемо– беседио је Владика Милутин приликом освећења иконе Светог Нектарија. Он је поделио са верним народом утиске Архиепископа Јосифа, антиохијског архијереја из Америке, који се пре неколико дана поклонио Храму Светог Нектарија. Наслонивши чело на мошти Светог Нектарија, Архиепископ Јосиф се дуго Богу молио и изразио одушевљење храмом који је посвећен великом чудотворцу.
  • У данашњем секуларном свету, у коме се све испитује, чак и говори против Бога, све је уздрмано. Свет више не личи на Божју творевину, а требало би ми да је чувамо и чинимо онаквом какву ју је Бог саздао, истакао је Владика Милутин.
  • Све од човека зависи. Можемо бити слични Богу или далеко од Њега. Он нас неће ни на шта терати, већ чекати да се вратимо, да се покајемо. Ако учинимо и најгоре грехе, није страшно. Страшно је ако не умемо да паднемо пред иконе и замолимо Бога, Који је љубав, да нам опрости. Он не може мрзети, већ се радује покајању сваког човека. Тако се постаје свети – поучавао је ваљевски архијереј. Храм Светог Нектарија од 1. јула 2018. године биће отворен од 7 до 20 часова, најавио је Епископ Милутин и позвао верни народ да дође Светом Нектарију и целива његове мошти. У њима је велика благодат и снага, којој с вером и љубављу треба да приступамо.

По освећењу иконе, прочитан је акатист Светом Нектарију, а окупљени верници покропљени светом водом и помазани светим уљем.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=502 position=center]