Света Архијерејска Литургија у храму на Дивчибарама

Око је светиљка телу и ако је оно здраво, тело је светло, једна је од порука  данашње јеванђељске приче (Мт 6, 20-33), на којој је своју проповед утемељио  архимандрит Доротеј (Форшнер), старешина манастира Свете Тројице у Бредареду (Шведска), на Светој Архијерејској Литургији у Храму Светог великомученика Пантелејмона на Дивчибарама. На празник Светих мироносица Марте и Марије, 17/4. јуна 2018. године, литургијско сабрање у прелепом храму на обронцима Маљена предводио је Преосвећени Епископ ваљевски Г. Милутин, уз саслуживање архимандрита Доротеја, надлежног свештеника Ненада Јездића и ђакона Момчила Димитријевића. Богослужење су песмом украсили чланови хора при Храму Светог великомученика Георгија у Новом насељу.

Јако је битно да чувамо наше очи, телесне и духовне. Да гледамо сву лепоту коју је Бог створио и свете иконе, да би наше биће било светло. И да се определимо да служимо Богу и Његовој Цркви, рекао је архимандрит Доротеј.

  • Цео наш живот требало би да буде такав да се Христу Богу предамо. Овај живот и све што имамо у њему кратко је и пролазно. Од тога у вечности немамо користи… Поука данашњег дана јесте да најпре служимо Богу, а Он ће нам дати шта да једемо, пијемо и обучемо. Сада у посту најважније је да своје биће сачувамо од лоших помисли, наша уста од лоших речи, срце чисто да чини добра дела, а ноге да ходају путем Господњим. Све то можемо најпре у светом храму, јер овде чујемо све што је добро – беседио је архимандрит Доротеј.

На крају богослужења, Епископ Милутин благословио је сабране у Храму Светог Пантелејмона. Иако је ово предсезонски туристички период, нису изостала деца, што сабрања у цркви „дечје планине“ чини посебно лепим.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’496′]