Владичанска Литургија и рукоположење у Храму Покрова Пресвете Богородице

Ослободимо се свега и пођимо за Христом!

На празник Преподобног Никите исповедника, 10. јуна/ 28. маја 2018. године, у Храму Покрова Пресвете Богородице, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г. Милутина, Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Епископ аустралијско – новозеландски Г. Силуан, уз саслуживање Епископа Милутина, више свештеника и свештеномонаха Епархије ваљевске и Митрополије аустралијско – новозеландске и архимандрита Доротеја, старешине манастира Свете Тројице у Бредареду (Шведска), као и појање Црквеног хора „Хаџи Рувим“ под управом Милице Степановић – Бабамилкић. На Светој Литургији, благословом Владике Милутина, светом десницом Владике Силуана у чин ђакона рукоположен је досадашњи ипођакон Иван Јовановић, вероучитељ у Основној школи „Андра Савчић“, док је чином протојереја одликован свештенослужитељ Покровског храма Зоран Павловић.

Господ Христос, Који се ради спасења рода људског јавља у обличју човека овде на земљи, од првог дана Своје службе призива свете Му ученике, бројне угоднике кроз векове и све нас данас  да пођемо за Њим. Баш како данашња јеванђељска прича казује, поћи за Христом значи одрећи се много тога што нам представља нешто драгоцено. Одрешити се свега за шта смо били везани. Баш како су учинили галилејски рибари, потоњи апостоли, оставивши мреже своје и кренувши путем Христовим. Јер, не може се служити Богу и мамону. Једног господара морамо одабрати да му се клањамо, а другог одбацити.  Тако је то у животу нас који себе називамо следбеницима Христовим, беседио је Епископ аустралијско – новозеландски Г. Силуан. Бога треба волети свим умом, срцем, душом и снагом својом, а ближњег као себе самога. То су новозаветне заповести, које сабирају Декалог Мојсијев, све оно што су пророци кроз историју записали и Свети оци благовестили.

  • Не можемо бити у расколу са умом својим, са срцем својим и осећањима. Не можемо живети, ако смо подељени. Господ каже:“Једно царство које се подели, не може опстати.“ Тако и царство унутрашњег склада човековог. Уколико се склад претвори у дисхармонију, односно уколико постоје многа царства, многи богови и идоли којима се робује, човек се налази у дисхармонији бића. На погрешном је путу, који не води његовом остварењу. Зато, веома је важно да останемо „један човек“. Да оно што смо на Литургији, будемо и после ње… Ту снагу саборности нашег бића даје благодат Духа Светог, али само онда кад човек добровољно пође за Христом, остави своје мреже, лажне богове и идоле на обали овог живота – део је поучног слова Владике Силуана на Светој Литургији у најстаријем градском храму.

Плодови поласка за Спаситељем су такви да човек постаје јединствен, васпостављен, интегралан и остварен – пример, снага и утеха целокупном човечанству. Постаје оно што је Господ наумио да буде. А то је, истакао је Владика Силуан, икона и пројекција Божја. Будући да смо у данима Петровског поста, Владика Силуан указао је да би поста требало да се придржавамо онако како су Свети оци установили, да га не скраћујемо по свом нахођењу.

  • Веома је важно да време поста искористимо да се благодатно саберемо, очистимо се и ослободимо свега што нас веже за било шта друго, осим за Христа. Причешћујмо се и прилазимо Светој тајни исповести, како је Господ установио, а то значи да свака наша исповест буде нови почетак, ново буђење и устајање, а не само формално набрајање свега лошег што смо у међувремену урадили – закључио је Владика Силуан, који српски народ духовно води у географски најудаљенијој дијаспори, а за кога овдашњи верни имају велику љубав. Његов духовни отац, Епископ ваљевски Г. Милутин, заблагодарио му је на служењу низа Литургија за време боравка у Епархији ваљевској.
  • Владика Силуан ће опет понети лепе успомене из ваљевског краја, који је духовно богат, у коме живи Богомољачки покрет Светог Владике Николаја. Служио је у многим црквама и манастирима и служиће у Ћелијама на празник Светог Оца Јустина, чијим се делом у својим научним радовима бавио. Узеће благослов Оца Јустина и кренути назад пут Аустралије. Били смо и у Јасеновцу и видели стратишта српског народа. Не дао Бог да се то икад више понови, нити да мрзимо оне који су те злочине починили! Владика Силуан је и тамо стигао, што је веома важно, јер у Аустралији има много народа који је пореклом одатле. Хвала Богу, на тим местима се сад дижу храмови – рекао је Владика Милутин, благословивши све учеснике сабрање. Посебну радост, ваљевски архијереј изразио је што су данас међу служашчима на Литургији били и архимандрит Петар (Радуловић), некадашњи му заменик, а данас сабрат манастира Светог Саве у Илајну (Аустралија), презвитер Саша Чолић, родом Ваљевац који такође службује у Аустралији, и архимандрит Доротеј (Форшнер), оснивач и старешина манастира Свете Тројице у Бредареду (Шведска), који је такође духовно стасавао у овим крајевима.

На крају прве недеље поста, велики број верника, нарочито најмлађих, приступио је Светој тајни причешћа.

Ј. Ј.

Беседа Епископа аустралијско-новозеландског Г. Силуана

 

[supsystic-gallery id=’490′]