„Из ЈА града у ТИ град“ – позоришна представа ученика Прве основне школе

Како се од „ЈА“ стиже до „ТИ“, пркос, сујета и охолост топе пред ведрином и смирењем, како све препреке постају савладиве уз помоћ Оца небесног и како се у заједништву утемељеном на љубави према Богу и ближњем истински ужива, поучава нас позоришна представа „Из ЈА града у ТИ град“, коју су на сцени Музичке школе „Живорад Грбић“ одиграли ученици четвртог разреда Прве основне школе. Иако намењена деци, ова представа свакако је корисна за све нас, јер нас Господ позива да постанемо као деца како би ушли у Царство небеско. Комад је настао на основу истоимене књиге, коју је, са благословом Светог старца Пајсија Светогорца, написала грчка монахиња Мирсини Вигипулу. Ова књига је део наставног програма веронауке у четвртом разреду. Текст је за потребе представе адаптирала Виолета Живановић, некадашња сарадница Предшколске установе „Милица Ножица“. Препознатљиве по вишегодишњем креативном раду, вероучитељице Прве основне школе Сандра Јовановић и Лијана Крунић са великом љубављу нашле су се у улози редитеља и са својим ђацима приредиле сјајан духовно – уметнички програм. Бајковиту сценографију урадила је наставница ликовне културе Данијела Васиљевић.

  • Циљ овог подухвата јесте да схватимо колико је важно да се наше „велико ЈА“ смањи, да приђемо једни другима и осетимо колико је лепо бити у заједници са другим. Ми покушавамо то деци да приближимо, како кроз градиво предвиђено школским програмом, тако и на разне креативне начине. Они то на свој начин усвајају – каже Лијана Крунић, наставник веронауке у Првој основној школи.

Представа „Из ЈА града у ТИ град“ овог пута изведена је претпремијерно. Премијеру ће имати приликом дочека будућих првака крајем августа. Наравно, вероучитељице Сандра Јовановић и Лијана Крунић настојаће и убудуће да негују креативан рад са својим ученицима.  У наредној школској години за очекивати је нове приредбе, изложбе макета, икона, калиграфских радова, веза и много тога чиме се градиво веронауке презентује на начин који подстиче њихово стваралаштво и часове чини пријатним и забавним.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’488′]