Освећење темеља цркве и звона у Забрежју

У суботу, 02. jуна 2018.године, на празник Светог мученика Талалеја и Преподобног Стефана Пиперског, Преосвећени Епископ ваљевски Господин Милутин и Преосвећени Епископ аустралијско – новозеландски Господин Силуан, уз саслужење обреновачких свештеника, осветили су темеље новог храма Преподобне мати Анастасије српске у селу Забрежју, поред Обреновца, у намесништву посавском.

Овом молитвеном и дивном чину, уз велики број верног народа, присуствовали су и директор Канцеларије Владе Републике Србије за сарадњу са Црквама и верским заједницама, господин Милета Радојевић, председник ГО Обреновац господин Мирослав Чучковић и господин Милорад Грчић, генерални директор ЕПС–а.

У беседи, Епископ Милутин говорио је о насушној потреби да се кроз зидање нових цркава духовно препорађамо као људи и народ у временима препуним искушења, наново градећи и обнављајући свој људски лик као живе иконе Бога, али и свој национални идентитет, чувајући и настављајући завет и подвиг свете и благородне лозе Немањића, чији је мати Анастасија један од најлепших изданака. Епископ Милутин је нагласио да је ово први храм у Епархији ваљевској посвећен овој светитељки, што умногоме обавезује све вернике Забрежја да истрају у свом подвигу. Такође, епископ је захвалио Влади и Канцеларији Републике Србије на помоћи и слуху за духовне захтеве свог народа, свим представницима јавних предузећа и ГО Обреновца, као и свим приложницима и грађевинском одбору. Посебне похвале упућене су протојереју Милану Мијаиловићу, пароху забрешком, за жртву, труд и подвиг да његова парохијска заједница добије храм после више векова, који је изгубила на ветрометини немирне савске границе.

За трпезом љубави, протојереј Милан Мијаиловић је у име своје парохије уручио писана благодарја свим доброчинитељима, који су допринели досадашњој изградњи овог светог храма.

[supsystic-gallery id=’480′]

Фото: Владан Нешковић,вероучитељ