Слава Ваљевске пиваре – круна Светотројичних свечаности у Ваљеву

Духовски уторак или Треће Тројице и ове 2018. године, као своју крсну славу, колектив Ваљевске пиваре свечано је прославио заједно са бројним сарадницима и пријатељима. По благослову Епископа ваљевског Г. Милутина, обред резања славског колача обавио је Епископ аустралијско – новозеландски Г. Силуан са свештенством из Ваљева. Традиционално, на дан славе, уручене су јубиларне награде за 10, 20, 30 и 40 година рада. Извођењем традиционалних српских песама, светковину је улепшала ученица Музичке школе „Живорад Грбић“ Исидора Лазаревић.

Овогодишње прослављање Силаска Светог Духа на апостоле у Епархији ваљевској остаће упамћено као величанствена светковина, која је у великој молитвеној љубави окупила мноштво верног народа. Први дан празника протекао је у знаку славља у Обреновцу, чији је храм посвећен управо Педесетници. Другог дана – Духовског понедељка, славе Града Ваљева, централним градским улицама прошла је масовна литија, којом су пронесене мошти Светог Нектарија Егинског, славног чудотворца са грчког острва Егина, које је Епархија ваљевска добила на дар и које ће овдашњим верницима бити доступне на целивање у храму њему посвећеном на ушћу Градца у Колубару. Данас, трећег дана Педесетнице, стављамо круну на духовске свечаности, у Ваљевској пивари, која је украс Ваљева, коју сви волимо и чијим се пивом дичимо у свету, јер је најбоље, беседио је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин приликом славског обреда у Ваљевској пивари. Данас заокружујемо тројичне свечаности, али Творца славимо сваког дана у години.

  • Нека се Бог слави у срцима нашим, у љубави нашој према Њему, у доброти нашој према Њему, у испуњавању заповести које нам је дао. Онда ћемо бити људи. Онда ћемо моћи Патријарху Павлу да кажемо: “Ваша Светости, били сте у праву што сте говорили „Будимо људи“, јер то је најтеже, али најлепше на овоме свету.“ Најтеже је бити добар човек. Он је захвалио Владики Силуану што је преломио колач, а директору пиваре Александру Рајевцу и домаћину славе Драгану Игњатовићу на гостопримству, по коме је најстарија фабрика у Ваљеву (основана 1860. год.) годинама позната.

Одлуком Владе Србије, 18. маја 2018. године, „индустријски првенац“ на обалама Колубаре ушао је у процес приватизације. Ускоро ће променити власника и први човек фабрике Александар Рајевац изразио је наду да ће пословати још боље, производити још квалитетније пиво на задовољство потрошача.

Као и ранијих година, слава фабрике била је прилика да се награде они који годинама раде у њој. Награђено је укупно 19 радника, од чега 13 са 30 година стажа и један радник, Ратко Аврамовић, који је у Ваљевској пивари запослен пуних 40 година.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’477′]