Састанак Епископа Милутина са директорима школа на Дивчибарама

Сусрет вере и науке за добробит нових генерација

Традиционални годишњи састанак Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г. Милутина са директорима основних и средњих школа са подручја Епархије ваљевске одржан је на празник Светих Кирила и Методија, 24/11. маја 2018. године, у Хотелу „Дивчибаре“. У пословично срдачном разговору истакнуто је задовољство резултатима, које су Епархија ваљевска и школе постигли међусобном сарадњом, у првом реду извођењем верске наставе, која од повратка у образовни систем Србије (2001. год.) управо у овој епархији бележи најбољи одзив ученика на територији Српске Православне Цркве. Овогодишњи састанак са Епископом Милутином у познато планинско одмаралиште довео је 37 директора школа, највећи број у односу на претходне године, што указује на значај оваквих сабрања и обострану жељу да се заједничким трудом дође до нових постигнућа у образовању деце и омладине. Боравак у амбијенту недирнуте природе, нарочито оплемењеном прелепим Храмом Светог великомученика Пантелејмона, несумњиво је свима овај дан учинио посебним. Дан, у коме прослављамо Свету браћу Кирила и Методија, просветитеље словенских народа, који све данашње просветитеље напросто призива да се у њему са радошћу окупљају око заједничког циља. А тај циљ је свеколика добробит нових генерација. Епархија ваљевска у догледно време опремиће визиторски центар надомак храма, како би у живописним пределима обронака планине Маљен и убудуће била домаћин руководиоцима овдашњих школа.

Једнако је важно имати знање о вери и знања из других научних области, јер се Божје стваралаштво у свему огледа, говорио је Свети Владика Николај, духовни горостас и свестрани научни зналац. Два столећа пре Лелићког Златоуста, руски ерудита Михаил Ломоносов казао је да наука и вера не могу доћи у спор, осим ако им то неко наметне. На ова расуђивања великих умова подсетио је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин приликом састанка са директорима основних и средњих школа на територији Ваљевске епархије. У нашем крају, вера и наука су неодвојиве и то је лепо. Лепо је и што наши ђаци имају могућност да бирају између веронауке и грађанског васпитања. И тај предмет је користан, а могућност избора је одраз слободе која је дата човеку, указао је Владика Милутин.

  • Господ вас је поставио ту где јесте да правите Божји лик од тих малих бића. Сабрали смо се овде да се дружимо, разменимо мишљења, да охрабрите ви мене и ја вас. А све због тога да бисмо заједно творили у славу Божју и на добро људи – рекао је ваљевски архијереј.

Представник Школске управе Ваљево Катарина Мирковић констатовала је да је верска настава у потпуности прихваћена од њеног повратка у школе. Томе су, сматра она, посебно допринели вероучитељи. Јер, као и код сваког другог предмета, склоност коју ће деца развити према њему, умногоме зависи од оног који им знања преноси. На њене речи, похвалама на рад вероучитеља надовезали су се директори Милева Мојић (Прва основна школа), Зоран Петровић (ОШ „Браћа Недић“ Осечина), Драгољуб Златановић (Пољопривредно – хемијска школа Обреновац), Предраг Јевтић (Ваљевска гимназија) и Вера Ђорђевић (ОШ „Јован Јовановић – Змај“ Обреновац), а у име својих директора то су учинили педагог ОШ „Миле Дубљевић“ из Лајковца Дражен Милосављевић и вероучитељ Пољопривредне школе Ваљево Сава Јаковљевић. Речи хвале за оне који веронауку предају у школама којима руководе имали су и остали учесници састанка. Будући да су према важећем закону вероучитељи ангажовани на одређено време, предложено је да се убудуће поради на томе да њихов статус буде трајно решен. Ваљевска Предшколска установа „Милица Ножица“ једина је у Србији у којој полазници слушају веронауку. Сарадња са Епархијом ваљевском је одлична и постоји идеја о ангажовању још једног предавача, истакао је директор установе Златомир Марковић. Посебан изазов, а са друге стране и сатисфакцију представља рад са децом са посебним потребама. Директор Школе за децу ометену у развоју „Љубомир Аћимовић“ Обреновац,  Мирјана Ракић, у име колектива захвалила је Епископу Милутину што је вероучитељски ангажман у овој установи поверио младом наставнику Александру Гајићу, чији рад наилази на одушевљење свих запослених. Директор ОШ „Нада Пурић“ Ваљево, која такође у свом саставу има одељење за ученике са посебним потребама, Ана Савковић истакла је да је, доласком вероучитеља ђакона Јована Новитовића, веронаука у овој школи доживела велики напредак. Када је реч о часовима веронауке у специјалном одељењу, они су нешто најлепше чему је током свог тридесетогодишњег рада присуствовала. То не може да се опише, већ се мора доживети, рекла је Ана Савковић, упутивши захвалност Епископу Милутину и Епархијском одбору за веронауку.

Како су поклоничка путовања атрактивна метода у настави веронауке,  Епископ Милутин затражио је да се она изводе у складу са законом  и да се испоштује све што је законским одредбама предвиђено.

Састанак је завршен агапама у трпезарији Хотела „Дивчибаре“. Благословивши све учеснике скупа и домаћина, привредника Влајка Вујића, Владика Милутин изразио је велику радост због обиља лепих речи, које су овом приликом размењене.  У раду састанка, поред директора школа и Епископа Милутина, учествовали су и архијерејски заменик протонамесник Филип Јаковљевић, секретар Одбора за веронауку свештеник Далибор Чкојић и секретар Епархије ваљевске ђакон Стеван Сировљевић.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’471′]