Прослава храмовне славе у манастиру Грабовац

Угледајмо се на милосрђе Светог Николе!

На празник Преноса моштију Светог Оца Николаја, 22/9. маја Лета Господњег 2018., храмовну славу манастира Грабовац, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин служио је Свету Архијерејску Литургију, уз саслуживање епархијских свештенослужитеља. Након Литургије, начињен је литијски опход, преломљен славски колач и приређена трпеза љубави, коју је грабовачка игуманија мати Ирина припремила за све учеснике славске свечаности.

Где год нас је двоје или троје сабраних у име Христово, Он је међу нама. Господу је мило када му се породично у својим домовима молимо. Али, најлепше је саборно молитве узносити, у светим храмовима, подигнутим у славу Господа и његових светих угодника. Данашње сабрање у манастиру Грабовац учи нас и подсећа кроз богослужбене песме ко је био светитељ којег славимо, да се и ми сами потрудимо да чинимо оно што је и он чинио. Свети Отац Николај Мирликијски био је и биће пример милосрђа. Ако то од њега научимо, имаћемо нешто велико за себе и бићемо спасени, беседио је Епископ ваљевски Г. Милутин на Светој Литургији у част храмовне манастира Грабовац. Свети  Отац Николај крсна је слава половине српских домова. Није био велики теолог, али је био духовно ревностан као огањ живи. Огањ, који је пламтео за веру Христову, изобличавајући јеретике свог доба.

  • За нас у 21. веку важно је да се угледамо на његово милосрђе. Све што је имао давао је другима. Ноћу је кришом кроз прозоре убацивао златнике сиромашнима, како не би учинили неки грех због сиромаштва. Тако је Свети Николај градио кућу на небесима. Оно што је јако важно за нас да знамо јесте да, кад нешто дамо, да то не види и не чује нико други. Кад да десница, да не види левица… Многи Свети оци кроз историју Цркве чинили су добра дела и тако постали светитељи. Они су нам најбољи примери како да живимо у овом времену, када смо збуњени, када гледамо разна искушења и саблазни овог света. Угледајмо се на Светог Николу и друге светитеље, да бисмо и ми постали свети и да би нас Господ примио са Своје десне стране. Томе ћемо се најбоље научити у светим храмовима – рекао је Епископ Милутин.

Важно је да увек имамо на уму да долазимо на богослужења док нас здравље служи. Да, не дај Боже, не дође тренутак у коме бисмо желели ићи, а услед болести више немамо снаге за то, указао је

Владика Милутин. Он је честитао славу игуманији манастира Грабовац, мати Ирини, свештенству и верном народу.

По Светој Литургији, начињен је литијски опход и одслужен помен за упокојене. Епископ Милутин благословио је славски колач, а мати игуманија Ирина позвала је све госте да сабрање наставе у манастирској трпезарији. У име свештенства Посавине, за трпезом љубави, речи благодарја упутио је архијерејски намесник посавски, протонамесник Слободан Илић. Он је пожелео срећан празник свима, са жељом да оваква се оваква молитвена окупљања приређују у годинама које долазе.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’466′]