Преносимо: Слава храма у Грмљанима

У цркви у селу Грмљани у Поповом пољу, служена је Света архијерејска литургија поводом славе тамошњег храма – Преноса моштију Светог оца Николаја, коју је предводио владика аустралијско-новозеландски Силуан (световно Александар Мракић) уз саслужење свештенства и монаштва Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

Владика Силуан, који је рођен у Сиднеју, а чије поријекло је из завалског засеока Будим До, у првој литургији који је служио у „својој Херцеговини“, нагласио је да је узбуђен, радостан и срећан јер је међу својим народом.

„Радује ме што сам овдје у Немањићкој земљи, земљи својих отаца и у својој постојбин. Осјећам се веома почаствован и зато благодарим Господу Богу, а најприје светом Василију Острошком и нашем епископу Григорију који ми је учинио велику част и велики благослов да будем овдје са вама“, истакао је владика Силуан.

Отац Милош Ловрић, у чијој парохију су Грмљани и црква Преноса моштију Светог оца Николаја, захвалио се владици који је донио поздраве и благослове нашег рода из далеких крајева.

„Ми знамо да ништа није просторно, географски далеко у овом свијету у коме живимо, ако је у нашим срцима, без обзира на то где се ми налазимо широм свијета“ нагласио је отац Ловрић.

Испред домаћина, обратио се предсједник црквеног одбора Вукан Ковач, који је подсјетио да је овај храм стар преко 600 година.

Присутном народу се обратио и замјеник градоначелника Мирко Ћурић.

„Нама треба да се зближавамо, ако будемо заједно имамо будућност, а ако не будемо заједно будућност ће нам бити тамнија и мрачнија“, казао је Ћурић.

У току је обнова храма у Грмљанима. Тренутно се живопише и сви се надају да ће до сљедеће крсне славе све бити завршено.

За кратко вријеме направљена је и парохијски дом на земљишту које је поклонио Неђо Божић.

Он је истакао да су приликом радова на цркви људи били под сунцобранима како би се одморили и да је, након што је то видио, од срца поклонио земљиште да се на њему направи парохијски дом.

Извор: Епархија захумскохерцеговачка и приморска

 trebinjelive.info

[supsystic-gallery id=’469′]