Спасовданска светковина у Убу

У част храмовне славе Храма Вазнесења Господњег у Убу је и ове године приређена велика свечаност која је окупила бројно свештенство и верни народ из разних крајева Епархије ваљевске

Сви су дани испуњени Њиме, али само је један дан Спасов дан, дан када се Господ вазнео на небеса и са десне стране Оца посадио људску природу! По својој лепоти позната црква у Убу прославља Вазнесење Господње. Како и приличи величини овог празника, из свих крајева Епархије ваљевске окупило се њено свештенство, како би својим усрдним молитвама прославило Христов дан.

Светом Литургијом началствовао је архимандрит Михаило (Биковић), уз саслужење намесника тамнавског, Станише Ђокића, намесника посавског Слободана Илића и свештеника из Ваљева и Тамнаве и појање убског хора „Пресвете Богородице Тројеручице“ и хора „Света Петка“ из Сурчина.

Празник нас учи, а отац Михаило у својој беседи подсећа:

  • Ко се удуби у Свету тајну домостроја спасења, све оно због чега је Господ дошао у свет, примивши крсну смрт, страдање, погребење, вaскрсење и спасење, осетиће и тугу Великог петка и радост Васкрса. За тренутак, тугу пред Вазнесење коју су осетили апостоли страхујући да ће их Господ напустити… Међутим, не да Господ да се Његово стадо растужи. Он их теши речима ,,Будите још мало, идем сада Оцу мојему и Оцу Вашему, јер ако ја не одем неће Вам послати Духа, Утешитеља. И будите заједно… Након одслужене Литургије и литије варошким улицама, како већ то традиција налаже, председник Општине Уб, Дарко Глишић, у просторијама општине, са свештенством и сарадницима преломио је славски колач. Недуго затим, приступило се трпези љубави. За несебичну љубав према Мајци Цркви Хришћанска заједница у Убу доделила је награду Милораду Ђурђевићу, чиме је и завршено саборовање у част овог великог хришћанског празника.

Милош Рафаиловић

[supsystic-gallery id=’459′]