Спасовданска свечаност у Попучкама

Човек треба да буде саобразан Богу!

Храм Вазнесења Господа Христа у Попучкама, и ове године, свечано је прославио своју храмовну славу. По благослову Епископа ваљевског Г. Милутина, Светом Литургијом началствовао је протојереј – ставрофор Стојадин Павловић, директор Патријаршијске управне канцеларије, уз саслуживање више свештеника из Ваљева. Након Литургије, начињен је трократни литијски опход око храма, преломљен славски колач и приређена трпеза љубави за све учеснике сабрања. Овогодишњи домаћини славе били су Жељко Станојевић, Гордана Узуновић и Немања Јаковљевић. Колач за наредну годину преузео је др Живорад Деспотовић.

Догађај славног Вазнесења Господа Христа Његовим ученицима, али и свима на земљи, у потпуности објашњава оно због чега је Господ дошао у овај свет. А дошао је ради људи. И све што је чинио, чинио је ради њих. Оденуо се у тело човека да би га уздигао. Није узео анђеоско обличје, нити пак цвета или птице, већ човека. Дао му је значај као ниједном бићу и то човек на земљи не сме да погази. Сви који се оглушују о човека, крше вољу Божју, део је спасовданског слова проте – ставрофора Стојадина Павловића.

  • Човек треба да буде саобразан Богу и не сме да сарађује са противником Божјим… Нама је најбитније да се у међуљудским односима не оглушимо о вредност која се зове „човек“. Та вредност је дата од Бога и мора бити поштована. Зато су две највеће заповести о љубљењу Бога и ближњег прилепљене једна уз другу. Човек не сме да удари на човека, нити да мисли лоше човеку. Народски речено, не сме да му „ради о глави“, јер је глава Божје створење. Важно је да то имамо на уму, јер нажалост много је примера кроз историју када су људи устајали једни на друге. То се дешава и данас и такви неспоразуми резултирају највећим трагедијама – беседио је прота Стојадин Павловић.

Благодарећи Епископу ваљевском Г. Милутину на благослову да данас служи у Попучкама, браћи свештеницима и домаћинима сабрања, прота Павловић је истакао да је овај крај многим добрима благословен и да је на његовом верном народу да их чува. Да их, живећи у слози и љубави, умножава и Господу благодари, сећајући се својих предака који су их образовали и васпитавали. Овај дан – Спасовдан, може се и двема речима изразити – Спасов дан или Христов дан, дан Спаса нашег, закључио је он.

За трпезом љубави, благослов Епископа ваљевског Г. Милутина пренео је архијерејски намесник други ваљевски, протонамесник Саша Максимовић. Он је честитао славу домаћинима, старешини Храма Вазнесења Христовог свештенику Небојши Младеновићу, и Црквеном одбору Црквене општине Попучке, који се с љубављу труди да се овај празник свечано прослави. Да овај сабор, како је рекао протонамесник Максимовић, буде „икона Царства Божјег“. У завршници светковине, старешина попучанског храма, свештеник Небојша Младеновић, изразио је захвалност браћи свештеницима, свима који су дали свој допринос организацији славе, приложницима цркве и драгим гостима, који су са његовим парохијанима поделили свечарске радости.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’456′]