Четрдесетодневни парастос архимандриту Авакуму

Васкрсење Господа Христа највећа је мотивациона сила на свету, која је надахњивала апостоле, мученике, подвижнике, светитеље уопште, кроз двомиленијмску хришћанску историју. Надахњивала и снажила, баш како и данас чини, да искушења и невоље земаљског живота победе. Ако желимо да будемо слуге Христове, и сами морамо бити силом Васкрсења Господњег испуњени, беседио је архијерејски намесник први ваљевски, протонамесник Дарко Ђурђевић, на Светој Литургији на празник Светих мученика Тимотеја и Мавре (Оданије Васкрсења), 16/3. маја 2018. године, у манастиру Лелић. О Васкрсењу Христовом, на коме почива вера апостолске Цркве, у својој докторској дисертацији говорио је Свети Владика Николај. Говорио и, по узору на велике оце Цркве, личним примером сведочио. У ред подвижника који су читав живот посветили сведочењу Речи Божје сврстао се и новопрестављени слуга Му архимандрит Авакум (Ђукановић), игуман лелићке обитељи од оснивања, коме је данас одслужен четрдесетодневни парастос.

  • Мудри Његош говорио је:“Чаша жучи, чашу меда иште…“ У свакодневном животу жучи имамо превише, а вера у васкрсење једина нам даје мед. Блаженопочивши архимандрит Авакум био је и биће свима нама како на земљи јеванђељски живети. Својом речју, али и ћутањем ширио је радост васкрсења Господњег. Сведоци томе били су сви који су га познавали – истакао је протонамесник Дарко Ђурђевић.

Након Свете Литургије, одслужен је четрдесетодневни парастос архимандриту Авакуму. Молитве за свима драгог игумана узнели су свештеници Ваљевске, Шабачке и Крушевачке епархије. Уз бројно свештенство, део молитвеног скупа било је и сестринство манастира Ћелије, на челу са игуманијом мати Гликеријом, игуманија манастира Грабовац мати Ирина, као и мноштво верног народа са свих страна. Парохијани манастира Троноша дошли су организовано аутобусом, што говори о томе колико је отац Авакум вољен међ’тамошњим верним народом са којим је, службујући у Троноши од 1961. до 2001. године, делио све бриге и радости и као отац се старао за њихов духовни живот.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’455′]