Свети пророк Јеремија – слава ПНХЗ у Лајковцу

На празник Светог Пророка Јеремије, 14 / 1. маја 2018. године, Православна народна  хришћанска заједница ,, Свети пророк Јеремија“ при Храму Светог великомученика Димитрија у Лајковцу прославила је славу свога братства.

У навечерје празника служено је вечерње богослужење са петохлебницом. Началствовали су пароси лајковачке цркве протојереј – ставрофор Томислав Матић и протонамесник Милан Васиљевић.

Светом Литургијом началствовао је протојереј – ставрофор Живота Новитовић, уз саслужење протојереја – ставрофора Томислава Цветиновића, протојереја Горана Анђелића, протојереја Душана Бабића, протонамесника Горана Гладовића и протонамесника Зорана Миликића.

У празничној беседи, протонамесник Зоран Миликић истакао је значај личности пророка Јеремије, говорећи о његовом начину живота као примеру који су следили касније многи Свети оци и подвижници. Он је рекао да се пророк Јеремија није бојао да каже истину у очи злим царевима, као и свим другим људима због чега је био гоњен и страдао.

У наставку богослужења освећено је жито и пререзан славски колач. Потом је уследила трпеза љубави коју су припремили богољубиви и трудољубиви чланови ПНХЗ – а.

Током славског ручка присутнима се обратио и архијерејски намесник тамнавски, протојереј Станиша Ђокић, који је говорио о значају православних народних хришћанских заједница називајући их ,,домаћим црквама“. Он је поздравио присутне и честитао им славу. Прота Ђокић  посебно се обратио најмлађима, цитирајући стихове из Светог јеванђеља. Ученици ОШ ,,Миле Дубљевић” из Лајковца, заједно са наставницом и вероучитељем, припремили су пригодан културно – уметнички програм.

У име ПНХЗ – а присутнима је  славу честитала наставница Косана Грчић, говорећи уопште о значају крсне славе код Срба, њеној посебности и љубави која се међу хришћанима кроз њу шири.

                                                                    вероучитељ Никола Николић

[supsystic-gallery id=’454′]