Три архијереја служила у ваљевском саборном храму

На празник Светог Јакова Заведејева, 13. маја 2018. године, Светом Архијерејском Литургијом у Храму Васкрсења Христовог у Ваљеву началствовао је Његово Преосвештенство умировљени Епископ канадски Г. Георгије, уз саслуживање Епископа ваљевског Г. Милутина и аустралијско – новозеландског Г. Силуана, као и више свештенослужитеља из Ваљева. Радост верних била је заиста велика, јер су уз њиховог духовног оца Епископа Милутина, молитве узносили заједно са Епископом Силуаном, чији је пастирски пут неколико година био везан за ове крајеве, и Епископом Георгијем, који је више од три деценије столовао у далекој Канади, старајући се за духовни живот народа једне од најстаријих српских заједница у дијаспори.

Поучно слово утемељено на јеванђељској причи о исцељењу слепог, произнео је Епископ Силуан. Физичка слепоћа је тежак крст који човек носи у овом свету, али од ње је неупоредиво опаснија духовна слепоћа, која нажалост постаје природно стање. Јер, беседио је Епископ Силуан, многи људи су удаљени од Бога.Тако су, и поред своје ерудиције, слепи постали фарисеји и књижевници из времена Христовог.

  • Доласком Христа, човек светим крштењем и светотајинским животом доживљава дубинско познање Бога, Који обитава у нама и у овом свету. Нека нам Господ свима подари истрајности на хришћанском путу! Снаге, да останемо трезвени, да не постанемо само фолклорни или, модерним језиком, номинални хришћани – они који само држе до обичаја. Да прогледамо у вери и уђемо у тајне Божје – поручио је Епископ Силуан. Он је изразио велику радост због прилике да поново служи у Ваљеву са својим духовним оцем Епископом Милутином, уваженим Епископом Георгијем и овдашњим свештенством. За Ваљевску епархију везују га бројни тренуци испуњени љубављу верног народа, који му се и данас веома обрадовао.

Након Свете Литургије, владике су обишле Храм Светог Нектарија Егинског, који уз Храм Васкрсења Христовог улепшава и оплемењује ушће Градца у Колубара. Први храм посвећен егинском чудотворцу на територији Српске Православне Цркве, коме на поклоњење, осим Ваљеваца, долазе верници из целе Србије, али и ван њених оквира.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’452′]