Славска светковина у Дупљају

И ове године, на празник Спаљивања моштију Светог Саве, у Дупљају је приређена велика свечаност, јер управо овом празнику посвећен је изузетно леп сеоски храм. Светом Литургијом началствовао је пензионисани парох ваљевски протојереј – ставрофор Верољуб Младеновић, уз саслуживање свештенства из Ваљева. Славски колач преломио је архијерејски намесник први ваљевски, протонамесник Дарко Ђурђевић, а домаћини славе били су угледник привредник Зоран Станковић (ГП „Греда“) и мештани Дупљаја.

Када прослављамо Светог Саву и друге свете Божје људе, добро је да се подсетимо ко су они били за земаљског живота и како су стекли светитељски ореол. Међу њима је припадника разних сталежа, учених и неуких, младих и старих. Али, оно што им је заједничко јесте да су живели по заповестима Божјим и испуњавали Његове законе. Попут сунца и звезда, који нам у мраку осветљавају путеве, светитељи нам, испуњени божанском светлошћу, показују којим путем да идемо, како да славимо Бога и душе испунимо миром и радошћу. Један од бисера у ђердану српских светитеља је Свети Сава – српски учитељ и просветитељ, беседио је на Светој Литургији протојереј Милинко Јовић, духовник Православне народне хришћанске заједнице „Воздвиженије Часног Крста“ при Покровском храму у Ваљеву.

  • Српски народ би остао духовни просјак да га Свети Сава није обасјао божанском светлошћу правде, љубави и истине – светлошћу Светог јеванђеља. Још као млад, оставио је раскош двора и отишао на Свету Гору. Босоног је ходао по оштром светогорском камењу, посећивао монахе и пустињаке, учене људе, скупљајући духовне бисере. Нашао је најсјајнији – Христа Бога нашег. Задојен на Светој Гори, вратио се у Србију и све преточио у српску веру, културу, писменост и уметност. Тада је српско небо засијало Светим јеванђељем – део је празничног слова проте Милинка Јовића.

Покушали су многи кроз векове да сјај светитеља угасе и сатру, да Цркву Христову униште. Али, истакао је прота Милинко Јовић, није им успело, нити ће успети у данима који долазе. Победа ће бити хришћанска.

По Светој Литургији, начињен је литијски опход око храма и преломљен славски колач. За трпезом љубави у парохијском дому, учеснике сабрања поздравио је архијерејски намесник први ваљевски, протонамесник Дарко Ђурђевић, преневши им поздраве и благослове Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г. Милутина.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’447′]