Деветнаестогодишњи помен пуковнику Миленку Павловићу

Крила хероја и данас су раширена над нама

И ове године, крај спомен обележја на дуплим тракама, представници града Ваљева, Колубарског округа, Војске Србије, Полицијске управе, ХК „Крушик“, Удружења бораца ратова деведесетих, породица, пријатељи и грађани Ваљева обележили су годишњицу од страдања пуковника Миленка Павловића. По благослову Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г. Милутина, свештенство је одслужило помен, положени су венци и цвеће и приређен културно – уметнички програм у част хероја нашег времена.

Прелетом изнад Ваљева Мигом 29, којим је управљао потпуковник Милован Ђорђевић, припадници 204. ловачко – авијацијског  пука одали су почаст команданту  своје јединице у доба НАТО агресије на Србију, пуковнику Миленку Павловићу, који је 4. маја 1999. изгубио живот у борби са  бројнијим и технолошки снажнијим непријатељима. Бранио је небо изнад Ваљева, његове Подгорине и својим последњим летом отишао право у легенду. Тамо где је место свим јунацима, чија је љубав према отаџбини и народу била вреднија од сопственог живота. Својим командовањем уливао је поверење свима и био чврст ослонац за све оне са којима је обављао војничке дужности, рекао је  пуковник Жељко Билић, командант 204. ловачко – авијацијског пука. Последњи лет Миленка Павловића трајао је дванаест минута. Био је то уједно и последњи лет српских авиона до краја НАТО бомбардовања.

  • Погинуо је бранећи своју отаџбину. Извршавајући најсветлији и најсветији чин, жртвујући себе за одбрану свог народа, истински родољуб сврстао се у ред бесмртних. Оставио је све као да не оставља ништа – своје родитеље, синове и супругу, бројне пријатеље, родбину, ратне другове… Тим чином храбро и одважно уписао се у ред легендарних српских јунака, команданата и пилота, а његов подвиг трајно ће представљати светли пример поколењима која долазе – поручио је у дирљивом обраћању пуковник Жељко Билић.

Херојска крила Миленка Павловића и данас су раширена над нама, штите нас, а сећање на њега живи и врлинама поучава младе људе који нису били ни рођени у време када је најмоћнији војни савез напао нашу земљу.

Свака генерација у Србији има своје хероје. Након Другог светског рата, веровало се да оружаних сукоба више неће бити. Ипак, с пролећа 1999. он се догодио. Народ се бранио колико је могао и тај рат дао је хероје. Један од њих је пуковник Миленко Павловић, речи су председника Скупштине града Милорада Илића. „Пркосном песмом“ Добрице Ерића, глумица Ангелина Лукић дочарала је снагу и љубав према свему што чини суштину српског националног бића. Химну „Боже правде“ и народну песму „Засп’о Јанко“ извеле су ученице Музичке школе „Живорад Грбић“ Исидора Лазаревић и Теодора Рафаиловић. Уз звуке „Марша на Дрину“, венце и цвеће крај спомен обележја положили су чланови породице и делегације Града Ваљева, Колубарског округа, Војске Србије, Полицијске управе, ХК „Крушик“ и Удружења бораца ратова деведесетих.

Годишњица страдања пилота Миленка Павловића обележена је и у селу Бујачић, на месту пада авиона.

За војничке заслуге, пуковник Миленко Павловић добитник је бројних одликовања, а године 2011. Епархија ваљевска његовој породици доделила је Орден Светог Владике Николаја.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’442′]