ОШ „Десанка Максимовић“ победник финалног такмичења у квизу „Православна слагалица“

  • Екипа Основне школе „Десанка Максимовић“ у саставу: Нађа Мијаиловић, Аница Петровић и Никола Лукић, предвођена вероучитељем ђаконом Мијом Бојиновићем, победник је финалног такмичења квиза „Православна слагалица“, чију организацију пету годину заредом потписује Канцеларија за веронауку Епархије ваљевске, уз благослов Епископа ваљевског Г. Милутина. Такмичење је одржано у Центру за културу и, као и ранијих година, протекло у знаку сјајног знања и енигматских вештина. Чланови победничке екипе награђени су таблет рачунарима, а вредне поклоне добили су и остали учесници.

Увек радост чини када нешто што је добро и Богу угодно напредује у српској земљи. Епархија ваљевска годинама уназад има највећи одзив за верску наставу међу епархијама Српске Православне Цркве. Има одличне вероучитеље, који им преносе знање и личним примером сведоче реч Божју. Било би сјајно када би у свету утихнула ратна реторика, а чуо се глас дечји, дечје знање о Богу и лепоти Његове творевине, речи су Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г. Милутина, које засигурно најбоље описују доживљај квиза „Православна слагалица“, који је и ове године показао колико најмлађи епархиоти Епархије ваљевске са љубављу усвајају знања о православној вери.

  • Радујемо се сви у Епархији ваљевској што следимо пут Светог Владике Николаја и Оца Јустина, јер они су два стуба наше духовности. Данас смо видели диван бисер Божји. То су ова деца, која су блистала. У њиховим лицима и очима види се лик Божји. То је радост и то би требало у целој земљи и свету да буде заступљено – да Христос говори, а Он кроз децу најбоље говори – рекао је Владика Милутин. За организацију квиза, Епископ Милутин похвалио је епархијског координатора за веронауку свештеника Далибора Чкојића и ђакона Драгана Станојевића, као и креатора игара протонамесника Дарка Ђурђевића, архијерејског намесника првог ваљевског. Медијску подршку манифестацији пружио је Радио Источник, на челу са главним уредником протонамесником Слободаном Алексићем.

Овогодишње финале квиза „Православна слагалица“ отворио је Дечји црквени хор „Хаџи Рувим“ са диригентом Вањом Урошевић. Потом, низале су се игре: Слагалица, Мој број, Спојнице, Ко зна – зна, и Плетеница. Трочлане екипе финалиста, ученика основних школа: „Десанка Максимовић“ Ваљево, „Милош Марковић“ Доње Лесковице, „Војвода Мишић“ Рајковић, „Милан Муњас“ Уб, „Никола Тесла“ Скела и „Илија Бирчанин“ Ставе показале су, одговарајући на питања и решавањем енигматских и математичких задатака, колико добро знају о томе ко је владао Јудејом у време рођења Господа Христа, који се празник за ког светитеља везује, како се зову богослужбени предмети, али и који су догађаји из националне историје везани за српске манастире, будући да су управо они били места устаничких сабрања, болнице и школе. Победника је, традиционално, одлучила игра Асоцијације, у којој су се надметале најуспешније екипе основних школа „Десанка Максимовић“ из Ваљева и „Милош Марковић“ из Доњих Лесковица. Предвођена вероучитељем,  ђаконом Мијом Бојиновићем, познатом по вишегодишњем креативном раду, екипа ваљевске „седме“ заслужено је тријумфовала. Асоцијације су, према речима ђакона Бојиновића, њихова омиљена игра, што је свакако допринело коначном успеху.

  • Овај квиз је прилика за дружење деце из различитих средина и то је најлепше у њему. „Православна слагалица“ из године у годину напредује у погледу квалитета. Наравно, награде нису примаран мотив деци за учешће, али вреди истаћи да, за разлику од других такмичења, овде победници добијају таблет рачунаре и друге вредне награде, што је леп знак пажње за њихов труд. Деца су јако креативна и често ме одушеве својим знањем – истакао је вероучитељ ђакон Мија Бојиновић, поносан на своје ученике, овогодишње победнике финала „Православне слагалице“.

Епархијски координатор за веронауку свештеник Далибор Чкојић изразио је велико задовољство постигнутим, посебно знањем и залагањем деце. Он је захвалио Епископу Милутину што је препознао значај квиза за веронауку, ђаке и вероучитеље и пружио му подршку, Центру за културу и својим сатрудницима у овом богоугодном подухвату. Када се овако нешто организује, сваки напор и жртва су вредни тога, јер су дечји осмеси непроцењива награда, закључује свештеник Далибор Чкојић.

И ове године, кроз игре такмичаре су водили познати глумци Нина Нешковић и Страхиња Блажић. У уметничком делу програма наступили су републичка првакиња у рецитовању Доротеја Вуковић и ученици ваљевске музичке школе.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’428′]