Славска свечаност у Храму Васкрсења Христовог

Трудимо се да све у нама буде бесмртно и вечно!

У част храмовне славе Храма Васкрсења Христовог, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин служио је Свету Архијерејску Литургију, уз саслуживање свештенства и свештеномонаштва Архиепископије београдско – карловачке и епархија Ваљевске и Рашко – призренске. Богослужење је појањем улепшао Црквени хор „Хаџи Рувим“, под управом Милице Степановић – Бабамилкић. По Светој Литургији, преломљен је славски колач и освећено жито и вино. Славска свечаност заокружена је доделом Ктиторске грамате Миливоју Белушевићу, који је пружио велику помоћ градњи ваљевског саборног храма.

Сви смо Васкрслим Христом постали бесмртни и вечни и све наше има бесмртну и вечну вредност. Ради тога је Господ дошао у земаљски свет и васкрсао, дао нам Свето јеванђеље и основао Своју Цркву. Господ нам је Својим васкрсењем дао васкрсење душе из греха и васкрсење тела из труљења. Свака страст (мржња, оговарање, клевета) је смрт и гроб душе. Кроз све наше непокајане грехе и страсти трули душа наша, савест и ум наш. Христос је васкрсао да бисмо и ми васкрсли благодаћу Његовом, део је беседе Светог Оца Јустина, изговорене 15/2. марта 1961. године у манастиру Ћелије, коју је по благослову Епископа ваљевског Г. Милутина прочитао архијерејски заменик, протонамесник Филип Јаковљевић.

Силом Христовом из гробова наших можемо васкрснути само ако ми то хоћемо. Све зависи од нашег личног напора, вере и ревности. У ма каквој страсти и греху спавали, покајањем, постом, молитвом и милостињом можемо се разбудити. Нема греха, страсти и смрти које не можемо победити силом Васкрслог Господа Христа, победитеља свих смрти у свим световима, говорио је Ава Јустин, нарочито указујући на братску љубав коју би једни за друге требало да негујемо.

  • Сваки човек је твој вечни брат, твој бесмртни сабрат. Пази како поступаш са њим! Пази шта мислиш и говориш о њему! Пази шта желиш њему, јер у вечности имаш живот са њим. Зато, нека све у нама буде бесмртно и вечно. И наша љубав према човеку, и наше добро, и наша истина, и наша правда. Да се не постидимо пред Господом своје љубави и свога добра, вечног добра. Ни своје истине, вечне истине. Ни своје правде, вечне правде. А вечни Бог је зато и постао човек- да све Своје учини нашим – речи су богомудрог Оца Јустина, на које је верни народ подсетио протонамесник Филип Јаковљевић.

Након Свете Литургије, Епископ Милутин са свештенством преломио је славски колач и осветио жито и вино. Како су славске свечаности прилике да се уруче признања онима који на различите начине доприносе животу Цркве Божје, данашње сабрање управо тиме је заокружено. Ваљевца Миливоја Белушевића Епископ Милутин даривао је Ктиторском граматом за драгоцену помоћ пружену при градњи Храма Васкрсења Христовог. Миливоје Белушевић радни век провео је у Холандији. У својој отаџбини помагао је и помаже људе којима је помоћ потребна и бројне светиње, нарочито на Косову и Метохији.

На крају славске свечаности приређена је трпеза љубави у парохијском дому Храма Покрова Пресвете Богородице.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’419′]