Света Архијерејска Литургија на Васкрс у Покровском Храму

У Храму Покрова Пресвете  Богородице у поноћ Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин, уз саслуживање свештенства најстарије ваљевске цркве и прекрасно појање Црквеног хора „Хаџи Рувим“, под управом Милице Степановић – Бабамилкић. На крају сабрања, Епископ Милутин поздравио је верни народ и позвао да се радује и радост умножава.

Радост празника Васкрсења Господа Христа долази од неприступне светлости којом се разгони тама и очи људске сагледавају сву лепоту и склад Божјег света. Само у тој светлости може се јасно сагледати смисао постојања човека и света у достојанству, које им по Божјем назначењу припада, поручује поред осталог Васкршња посланица Патријарха српског Г. Иринеја, коју је прочитао протојереј – ставрофор Драган Алексић.

  • На овај дан се, заједно са богоносним оцима Цркве Христове, подсећамо и опомињемо да се узрок и циљ тварне егзистенције налази у Богу. Као сарадник Божји, човек је одговоран не само за себе и свој народ, него за све људе и све народе, целокупну Божју творевину… Васкрсење јесте највећа победа над злом, грехом и смрћу, која нас подсећа да и ми имамо могућност и обавезу да се успротивимо сваком духовном паду и свему што нас онемогућава у идењу за добром, да не очајавамо него да наду положимо на Господа, да бисмо добили Божју благодат и помоћ у свакој тешкоћи – поучава Патријар Иринеј. Такође, првојерарх СПЦ своју духовну децу саветује да чувају светињу брака, јер она је темељ здраве породице, као и да се не чине греси чедоморства, због којих се број становника Србије годинама уназад драстично смањује. Такође,  у данима светлости Васкрсења Спаситеља, ваља нам се помолити „да Бог обрише сваку сузу“ са лица нашег верног народа са Косова и Метохије. Јер, истиче се у посланици, Косовски завет свима треба да буде мост између небеске и земаљске Србије.

Ј.Ј.

[supsystic-gallery id=’413′]