Епископ Милутин на Велики петак у саборном храму

Данас, више ћутимо него што говоримо!

Вечерња служба Великог петка у срцима хришћана изнова оживљава тренутак најстрашније драме која се збила у историји рода људског. Драме страдања Сина Божјег за грехе палог човека, од праоца нам Адама, преко данашњих дана, до последњег часа постојања човечанства. Страдања које нас уводи у васкрсење… У ваљевском саборном храму, посвећеном управо Васкрсењу Господа Христа, бројни верници сабрали су се да на вечерњој служби са својим свештенством узнесу молитве и целивају Плаштаницу, која симболизује тело Спаситеља. У богослужењу је молитвено учествовао и духовни отац овдашњег верног народа, Преосвећени Епископ ваљевски Г. Милутин. По његовом благослову, поучно слово о празнику произнео је архијерејски заменик, протонамесник Филип Јаковљевић.

Данас је страшан дан и у њему сунце стаје и помрачује се. У њему најсавршеније Божје створење – човек подиже руку и убија свог Творца. У данашњем дану све стаје и све ћути, сва природа је збуњена, казивао је о. Филип Јаковљевић о чудесној тајни Великог петка.

  • Како нам Свето јеванђеље, записано руком Светог апостола Матеја, казује – сви праведници устадоше из гробова. Али, авај! Многа људска срца на све ово остадоше окамењена и не видеше да живога Бога, Господа Исуса Христа, разапеше и убише. У данашњем дану, више ћутимо него што говоримо! Сећајмо се Христовог страдања! Сећајмо се сваке капи крви, безгрешно проливене за нас. Сећајмо се јер је бесконачно важна. Божја је и без греха је била, проливена за искупљење свих нас – истакао је протонамесник Филип Јаковљевић.

У овим данима страдања, прихватајмо и своја животна страдања, имајући на уму да после страдања долази васкрсење, а то је смисао нашег живота, закључио је о. Филип Јаковљевић, пожелевши свим верницима да у радости и литургијској заједници дочекају празник Васкрсења Господњег.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’408′]

Пасхално опело у Саборном Храму

[supsystic-gallery id=’409′]