Помен храбрим радарцима Синиши Радићу и Жељку Савичићу

По благослову Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Господина Милутина, 04. априла 2018. године служен је помен на планини Маљен, где су 6. априла 1999. године за време НАТО бомбардовања погинули поручници Синиша Радић и Жељко Савичић, припадници 126. бригаде ВОЈИН. Помен је служило свештенство Епархије ваљевске уз саслуживање потпоручника свештеника Владимира Благојевића, припадника 98. ваздухопловне бригаде. Заменик команданта 126. бригаде ВОЈИН, пуковник Драган Радовановић, подсетио је присутне на животе поручника Радића и Савичића и тренутак када су храбро страдали обављајући дужност. Младим војницима, који су тек пристигли у бригаду, пуковник Радовановић је поручио да се родољубље, жртва и храброст српских јунака Радића и Савичића никада не забораве и да се све док постоји 126. бригада њени припадници окупљају у спомен-цркви Светог великомученика Георгија на Дивчибарама, која је заједничким подухватом Војске Србије и Епархије ваљевске подигнута на месту на ком су пре деветнаест година животе изгубили млади поручници.

Пре три године, приликом помена двојици хероја, данашњи Епископ аустралијско – новозеландски Г. Силуан произнео је дубоку емотивну беседу у њихову част, чије су нам речи и данас у сећању.

Овде је вечнаја памјат! Овде се небо спустило на земљу и ови витезови су, иако душама на небу, у нашим су осећањима и молитвама. Нека вас Господ благослови за ваш труд, породице охрабри и оснажи, а све нас учини достојним ових и свих светих мученика, од Косовског боја до данашњих дана. Да сачувамо свој образ, веру, традицију и све што нас чини оним што јесмо – поручио је тада Епископ Силуан у славу Синише Радића и Жељка Савичића, а у незаборав њихове жртве свима нама који у овој земљи живимо.

Крај спомен обележја цвеће пострадалим војницима положили су  чланови породица, представници Града Ваљева, представници општине Пожега и представници Војске Републике Србије.

свештеник Далибор Чкојић

[supsystic-gallery id=’405′]