Молитвени опроштај од протинице Петрије Ковачевић

На Лазареву суботу Лета Господњег 2018., на вечни починак у порти Храма Светог архангела Гаврила у Бранковини испраћена је протиница Петрија – Пека Ковачевић, животна сапутница блаженопочившег проте Владана Ковачевића, угледног свештеника, који је годинама службовао у овом селу познатом по низу великана.

Рођена у угледном дому Петровића у Бранковини, Петрија се удаје за будућег свештеника Владана Ковачевића. Од тога дана до пре неколико недеља, када је легла у постељу, почело је њено непрестано служење Богу свом, Цркви својој, породици својој и народу свом. Само Господ зна колико је послужења, кафа и ручкова у свом веку подарила свим званим и незваним, свим знаним и незнаним гостима, чуло се поред осталог на молитвеном опроштају од ове благочестиве жене.

Свака стопа порте бранковачке заливена је знојем свима драге протинице Пеке. У данима када се видљива природа буди и почиње да живи новим животом, протиница Пека почела је да живи новим, вечним животом, у Горњем Јерусалиму, и да служи Господу свом са покојним протом Владаном.

Остало је иза њих упаљено кандило у лику њиховог сина протођакона Милана, професора у Богословији Светог Саве у Београду, снахе Лидије, унукама Јоване и Бојане, са жељом да они наставе где је протиница са протом стала.

Црква бранковинска је била мала да прими велики број свештеника, пријатеља и познаника, који су дошли да поделе бол са њеном честитом породицом и да се помоле за блажен покој душе драге протинице Петрије – Пеке.

Опело је служио Његово Преосвештенство Епископ шабачки Г. Лаврентије са четири ђакона и двадесетак свештеника. У породичној кући, малим поменом се од протинице Петрије опростио и умировљени Епископ захумско – херцеговачки Г. Атанасије Јевтић.

У храму се дирљивим речима опростио протођакон Љубомир Ранковић, а на гробу у име Црквене општине у Бранковини то је учинио надлежни свештеник Душан Патијаревић. На опелу протиничином певао је хор ученика Богословије Светог Саве и студената Богословског факултета СПЦ. Уз највећу химну победе живота над смрћу „Христос васкрсе“ предано је тело протинице Пеке мајци земљи у њеној вољеној Бранковини, покрај њеног проте Владана.

                                                                                                       протојереј – ставрофор

                                                                                                        Душан Патијаревић

                                                                                                       парох бранковински

[supsystic-gallery id=’402′]