Цветни петак у Бањанима увек радосно цвета

У Архијерејском намесништву тамнавском, у Основној школи „Рајко Михаиловић„ у Бањанима, Цветног петка одржана је традиционална креативна радионица „У сусрет Васкрсу„. Ученици креативне радионице из Бањана, Кожуара, Тулара, Калиновца, Сувог Села, Вуконе, Брезовице, Новака, Старог Врела и Врела дванаесту годину заредом украшавају васкршња јаја, користећи најпре традиционалну методу уз помоћ пера и воска. Препуна сала матичне школе у Бањанима одјекивала је духовним песмама Светог Владике Николаја Велимировића.

Тропар Васкрсу „Христос Воскресе из мертвих„ певало је  свих 210 ученика, сабраних из околних села. Гости у радионици били су редакција Светосавског звонца и господин Димитрије Стикић, као и познати певач Бојан Маровић, чију је родољубиву и љубавну песму „Мој Анђео си ти„ хор „Веронаука„ препевао тако да се сва љубав у песми односи на Господа и на братољубље. Након извођења нумере познати певач је рекао:

  • Јако сам срећан што сам на позив вашег вероучитеља, а у организацији Светосавског звонца, дошао да будем са вама,  драга децо, овде на данашњи дан. Ја не могу да кажем да сам одушевљен, ја не знам као да вам своје емоције изразим, нарочито што сте обрадили песму „Мој Анђео си ти„ која говори о љубави. Никада нигде нисам видео оволики број ученика који похађају веронауку и који су оволико вредни и ангажовани, зато ћу данашњи прилог одмах послати у продукцију да сви у Србији виде како сте ви, деца која живе у унутрашњости наше лепе земље, тако вредни, добри и креативни. Једноставно сте ми обогатили живот, хвала вам на свему – рекао је Бојан Маровић.

Архијерејски намесник тамнавски, протојереј – ставрофор Митар Миловановић, који 12 година долази редовно и прати рад бањанских ученика веронауке, ове године због обавеза у богослужењу није могао присуствовати , али је послао поруку ученицима у којој се наводи: „Драга децо, нек вам Бог помогне да будете тако добри и вредни као што сте до сада били, па ће и наша Црква и Србија бити пуне честитих хришћана и богољубивих људи који Христа Спаситеља оприсутњују у својим животима“, уз победоносни хришћански поздрав „Христос васкрсе- ваистину васкрсе“.

Победници овогодишње Васкршње радионице добили су књигу „Васкршње приче„ уредништва „Светосавског звонца„ и  духовне поуке „Како се треба молити Богу „, аутора проте Митра Миловановића.

  Прво место освојила је ученица Андреа Брековић из Калиновца, друго место Ивана Глишић из Тулара, а треће место Милица Пантелић из Врела. За најмаштовитије јаје награду је добила Јована Танасијевић из Бањана, а за коришћење традиционалне технике украшавања јаја уз помоћ воска и пера ученик Никола Вићентић.

професор Јелка Панић

[supsystic-gallery id=’399′]