Сећање на вољеног духовника

 

Представљени књига и филм о архимандриту Лазару Острошком

Навршило се осамнаест година откако се Господу преставио један од најистакнутијих ревнитеља вере Христове модерног доба, архимандрит Лазар (Аџић), игуман манастира Острог од 1991. до освита 21. века, 6. децембра 2000., када се завршио његов не дуг, али мноштвом добара испуњени, земаљски живот. О његовом пословичном сведочењу Божје заповести о љубљењу ближњег, испричане су и исписане бројне приче народа, који му је обремењен разним бригама долазио. И без њих се враћао…  Најновији у низу записа о незабораву лика и дела оца Лазара јесу књига и документарни филм „Положи наду на Господа“, који су на Младенце представљени у Вишем јавном тужилаштву у Ваљеву, у оквиру циклуса трибина „Православље и млади“.

Архимандрит Лазар рођен је 1948. године у Кокорину (Старо Гацко, Босна и Херцеговина). Завршио је Вишу туристичку школу у Сарајеву и студирао теологију. Будући од младих година вођен жељом да Богу као свештеник служи, монашки постриг примио је у Царској Лаври манастиру Хиландар 1979., а годину касније рукоположен у чин јерођакона и јеромонаха. Неколико година службовао је у манастиру Пустиња код Ваљева, одакле га пут води кивоту Светог Василија Острошког. По бројним чудима чувеној острошкој светињи био је игуман скоро читаву деценију. Дочекивао је непрегледне колоне поклоника, пружајући сваком боготражитељу помоћ какву је требао. Љубављу коју је штедро давао завредео је молитвено сећање бројних духовних синова и кћери. Сећање, које је и данас једнако живо, иако је осамнаест година од његовог уснућа Господу. Отац Лазар обновио је манастир Ћелија Пиперска, у којој је данас веома богат духовни живот, развијена издавачка делатност, а познати су и њихови природни препарати за здравље. Заједно са Митрополитом Амфилохијем, отац Лазар дао је драгоцен допринос обнављању светиња и живота Цркве у Црној Гори у раним годинама посткомунистичког доба.

Књигу и филм „Положи наду на Господа“, посвећене архимандриту Лазару Аџићу, Ваљевцима су представили: протојереј – ставрофор Драган Станишић, парох подгорички и професор Богословије „Свети Петар Цетињски“, монахиња Јелена из манастира Ћелија Пиперска, аутор филма др Радослав Станишић и монахиња Јулија Радомировић.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’389′]