Свечана академија у част Дана града Ваљева

Матија Настасић почасни грађанин Ваљева

Прослава 20. марта –  Дана града Ваљева заокружена је свечаном академијом на великој сцени Центра за културу Ваљево, на којој су уручене награде појединцима и колективима, који су својим ангажовањем у различитим облицима стваралаштва и хуманости допринели напретку Ваљева и оставили сјајне примере генерацијама које ће одрастати и стварати у граду на обалама Колубаре. Низу почасних грађана Ваљева ове године придружио се фудбалер Матија Настасић, истакнути репрезентативац и првотимац великих европских клубова (Фјорентина, Манчестер сити, Шалке), захваљујући чијој новчаној помоћи је у потпуности обновљено Дечје одељење Опште болнице Ваљево. Свечаној академији присуствовао је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин и бројни уважени гости и грађани Ваљева.

Ове године, награде града Ваљева за различита достигнућа добили су: Грађевинско предузеће „Греда“ (привреда), Дејан Добривојевић (пољопривреда), мр Ана Савковић (образовање и васпитање), Алекса Мирковић (стваралаштво ученика и студената), др Миодраг Илић (медицина), Весна Лазић (социјална заштита и хуманитарни рад), Удружење пензионера унутрашњих послова (хуманост), Весељко Белушевић (уметност и култура), Драган Живановић (чување традиције ваљевског краја), Радован Лазаревић (информисање и друштвено ангажовање), Ђукан Ђукановић (спорт), Остоја Продановић (специјална награда за афирмацију града) и протођакон др Љубомир Ранковић (за животно дело).

Град Ваљево прославља 20. март као свој дан у знак сећања на период Првог српског устанка и ослобађање од петовековног турског ропства. Тај дан, као и многи други кроз историју, који су обиловали борбом за слободу, подсећа нас да је слобода увек била скупља и од самог живота, указао је у свом обраћању градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић. Градска влада коју предводи и убудуће ће радити на томе да Ваљево поврати дух и оптимизам који га је красио осамдесетих година прошлог века. Биће реализоване бројне инвестиције које за циљ имају бољи квалитет живота грађана Ваљева, најавио је Гвозденовић.

Будући да се ове године навршава 120 година од рођења и 25 од упокојења славне песникиње Десанке Максимовић, добитник награде за животно дело протођакон др Љубомир Ранковић, дугогодишњи уредник Издавачке куће „Глас Цркве“, новчани део награде поклонио је Ваљевској гимназији за издавање књига у њену част.

У уметничком програму академије учествовали су: Мешовити хор „Абрашевић“ са диригентом Драганом Васиљевићем, музички уметници Марија Обрадовић, Оливера Пантелић, Марко Томић и хор ученика Ваљевске гимназије и глумац Небојша Савић.

 Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’382′]