Света Архијерејска Литургија у Храму Васкрсења Христовог

Владичанске поуке о подвигу поста и молитве

Друге недеље Часног поста, на празник Светих апостола Архипа, Филимона и Апфије, 4. марта/19. фебруара 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Васкрсења Христовог у Ваљеву, уз саслуживање епархијског свештенства, протојереја Владана Пантелића из Митрополије црногорско – приморске и протојереја Алексеја Уминског, настојатеља Храма Живоначалне Тројице у Хохловској улици у Москви (РПЦ). У литургијској проповеди, Епископ Милутин упутио је својој духовној деци поуке о посту, ободривши их да на путу подвига истрају и у радости дочекају празник Васкрсења Господа Христа.

Да су пост и молитва два најјача оружја у борби против демона – мрачних и злих духова, указује нам Господ Христос („А овај се род изгони само постом и молитвом…“ Мт. 17 – 21) и потврђују светоотачка искуства кроз двомиленијумску историју Хришћанства. У данима поста морамо бити спремни да ће нас демон нападати преко људи или творевине, јер тада чистимо срце своје и одлучни смо да свим силама устанемо против демона.

  • Пост човека води смирењу и зато је важно да „свежемо“ свој ум и језик. Ум је најтеже свезати, а зла дела управо из ума и срца излазе. Душу треба везати за Христа, јер Његова пресвета крв проливена је за наше спасење… Важно је да се током поста очистимо и достојни станемо крај Светог путира, примимо Свету тајну причешћа и сједнимо се са Господом Христом – истакао је Епископ Милутин.

Увек би требало да имамо на уму да онај ко се недостојно причести, навлачи на себе проклетство. Уз духовну благодат, Часни пост доноси и нашем телу здравље много боље од разних дијета и препарата, који се нуде савременом човеку у сврхе здравља. Наравно, указао је ваљевски архијереј, од строгог и дугог поста, уз благослов духовника, изузети су људи који се лече од тешких обољења.

Друге недеље Часног поста, у ваљевском саборном храму велики број верника, нарочито деце, приступио је Светој тајни причешћа.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’370′]