Владичанска Литургија и освећење трона у Храму Светог великомученика Георгија

Бити хришћанин велико је и одговорно

  • У Недељу Православља, када наша Црква прославља победу учења о поштовању светих икона, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Светог великомученика Георгија, уз саслуживање ваљевског свештенства и појање хора при нововаљевском храму. Након Свете Литургије, Владика Милутин осветио је трон иконе Пресвете Богородице „Умиљење“, дар парохијана –  предузећа „Арена“ на челу са власницима Жељком Чочовићем и Виданом Јокићем. Икону Мајке Божје поклонила је иконописац Тања Ристић.

У недељи у којој се сећамо тријумфа Православа над иконоборачком јереси и благодаримо свима онима који су се борили за православну веру проповедима, писањем, страдањем и богоугодним живљењем, ваља нам се запиати колико смо ми данас заиста хришћани. Господ Христос нам је дао закон и заповести. Дао нам је скраћени облик заповести – „род демонски изгони се постом и молитвом“. Ми се слабо молимо, указао је у проповеди Епископ ваљевски Г. Милутин.

  • Примере како се треба молити видимо међу монасима на Светој Гори, Русији, а нарочито у Сирији, где се хришћани моле и имена свог не одричу ни под теретом бомби, које падају сваког дана. Молитвом и постом многе се болести лече. Кад не постимо, биће нам је подложније гресима… Господ нас сутра може позвати. Није добро да Му одемо неспремни. Свети оци кажу да би сваког дана требало да се сетимо да морамо умрети и бићемо бољи људи. Више ћемо волети сваког човека, јер сваки човек је икона Божја – беседио је Владика Милутин.

Бити хришћанин је нешто веома велико и одговорно. То видимо на примерима Божјих угодника који су пострадали за свете иконе у време иконоборачке јереси у 8. веку, истакао је Владика Милутин. Он је поучио своју духовну децу да се с пажњом односе према иконама у свом дому, да их редовно чистим пешкиром умивају.

Свечаност Недеље Православља у Храму Светог Георгија заокружена је освећењем трона у коме је смештена икона Пресвете Богородице „Умиљење“, којег су храму даривали парохијани из предузећа „Арена“ у знак благодарја Господу за три деценије успешног пословања. Икону је поклонила познати иконописац Тања Ристић. У трону је вернима на целивање  доступан и део моштију Светог великомученика Георгија, патрона нововаљевског храма.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’360′]