Трибина о посту у парохијском дому храма у Лајковцу

Дана 17. фебруара 2018. године, после Акатиста Богородици Тројеручици, у парохијском дому у Лајковцу одржана је трибина посвећена посту, молитви, исповести и причешћу. Предавач је био игуман манастира Плужац архимандрит Хаџи Данило Јокић. Духовну трибину за верни народ приредио је старешина храма протојереј – ставрофор Томислав Матић, а отац Томислав Цветиновић и отац Милан Васиљевић учествовали су како и припремама, тако и у реализацији трибине.  Пред пуном салом верника уводну реч дао је отац Томислав Цветиновић.

Архимандрит Данило трибину је започео подсећањем да у понедељак почиње Васкршњи пост и  да су за човеково спасење најважнији пост, молитва, исповест и причест.

Пост има велику моћ. Записи о посту постоје у Старом и Новом завету. Постили су пророци, постио је Свети Јован Крститељ, постио је и Господ Исус Христос четрдесет дана и ноћи пре него што је започео своју мисију. Пост је важан за човека јер на тај начин јача свој карактер, учвршћује своје људско достојанство и морал. Пост гаси распаљене прохтеве телесне. Постећи и  молећи се човек се смирује, припремајући се за исповест и покајање. Ми постимо, молимо се, исповедамо се, да бисмо се удостојили Светог причешћа Телом и Крвљу Исусовом.

  • Када постимо и молимо се, требало би да исповедимо грехе. Постом и молитвом ми смо омекшали своју душу и припремили је за исповест. Непријатељ човеков и његовог спасења учиниће све да би нас одвратио од намераване исповести и тако од спасоносне Свете тајне причешћа. Зато се треба супротставити наговору нечастивог, када дођемо у цркву код свештеника на исповест, да не треба да се исповедамо, а ако се исповедамо да исповедимо само неке најситније грехе. Бог је свештеницима дао власт да разрешују човекове грехе. Оно што свештеник разреши и Бог ће разрешити. Оно што свештеник не разреши ни Бог неће разрешити – чуло се поред осталог на трибини.

У тренутку искрене исповести и разрешења греха од стране свештеника, верник приступа Светој тајни причешћа која оживотворава, чисти душу од греха и обесмрћује човека. Света причест је огањ који спаљује недостојне причешћа, а спасава и за вечни живот припрема достојне, оне који се искрено и дубоко кају за све оно што су учинили и исповедили.

            После предавања о посту, молитви, исповести и причешћу, у благодатном осећању присутни верни народ постављао је архимандриту Данилу многа питања везана за ову тему, као и из верског свакодневног живота. Духовна трибина завршена је трпезом љубави.

Златомир Перић, вероучитељ

[supsystic-gallery id=’355′]