Духовна трибина у Степању

У недељу, 11. фебруара 2018. године, у парохијском дому Цркве Преноса моштију Светог Оца Николаја у Степању, одржана је духовна трибина под називом „Благодати Духа Светога“. О овој теми говорио је отац Серафим Петковић, игуман манастира Свете Тројице код Љубовије. На самом почетку добродошлицу је пожелео парохијски свештеник, отац Зоран Марковић, на чију иницијативу је ово духовно вече и одржано. Почетак трибине је улепшао и дечији црквени хор песмом „Говори Господе“, а парохијанин Јован Петровић је укратко говорио о настанку и значају богомољачког покрета.

Једно од битнијих питања трибине је било питање зашто идемо у цркву, а немамо и не добијамо плодове и дарове Духа Светога, од којих су неки мир, радост, смирење, дуготрпљење. Један од одговора је и тај што многе овоземаљске, материјалне ствари стављамо испред Господа. Оне нас удаљавају од Господа и тако губећи снагу на њих заборављамо на молитву и важност Светог Писма, у коме су нам дати сви одговори. Ту је такође и утицај медија, телевизије и интернета и који, ако се не ограничи и не узме са одређеном мером, постаје погубан. Отац Серафим нас је подсетио на то да треба да слушамо и извршавамо речи Светог писма, да живимо и верујемо по њему искрено и срцем и тако плодови неће изостати.

На крају, отац Серафим је уз гитару и друштво најмлађих парохијана отпевао и неколико духовних песама.

Сала парохијског дома је била испуњена до последњег места. Са великом пажњом пратили су парохијани благе и душекорисне речи нашег оца Серафима, надајући се да ће оваквих окупљања временом бити све више. Трибини су присуствовали и многи чланови свештенства из Лајковца и Уба.

                                                                                            Јован Петровић

[supsystic-gallery id=’350′]