Слава капеле Преноса моштију Светога Јована Златоустог у манастиру Ћелије

Дана 9.02.2018.године у манастиру Ћелије свечаним литургијским сабрањем прослављен је празник Преноса моштију Светог Јована Златоустог, коме је капела и посвећена. Свештенство Епархије ваљевске, сестринство ћелијске обитељи и верни народ преломили су славски колач у славу и част овог светитеља. Након обреда резања славског колача, беседом се обратио архијерејски намесник други ваљевски, протонамесник Саша Максимовић, који је честитао славу високопреподобној игуманији Гликерији, заблагодаривши јој притом на гостопримству.

Свети Јован Златоусти је један од омиљених светитеља Светог Аве Јустина, коме је заједно са сестринством подигао и посветио ову капелу.

Свети Јован Златоусти је рођен у Антиохији, од оца Секунда и мајке Антусе. Учио је најпре грчку философију и згнушао се на грчко многобоштво. Потом је усвојио хришћанску веру као једину и истиниту, и студирао богословску егзегезу. Био је епископ цариградски и један од најученијих људи тога времена. Спомен овог светила Цркве празнује се  26. новембра, 9. фебруара и 12. фебруара, када се прославља као један од Света Три Јерарха. На данашњи дан празнује се пренос његових чесних моштију из јерменског села Комона, где је као изгнаник умро. Пренос моштију Св. Јована Златоуста извршен је 431. године у Цариград.

         На крају овог славског сабрања одржан је помен новопрестављеном архимандриту Нектарију Виталису, старешини Храма Светог Нектарија у Камаризи.

Ђорђе Ристић,

студент Богословског факултета у Београду

[supsystic-gallery id=’346′]