Слава парохије при храму Светог Саве у Гринзбороу – Мелбурн

У недељу, 4. фебруара 2018. године, прослављена је храмовна слава у цркви Светог Саве у Гринзбороу. Свету архијерејску литургију је предводио епископ ваљевски Г. Милутин, заједно са епископом аустралијско-новозеландским Г. Силуаном и свештенослужитељима Викторије: протојереји-ставрофори Мирослав Поповић и Петар Дамњановић, протонамесник Владислав Шиповац, јереј Дејан Милошевић и протођакон Миодраг Томић. 

Домаћин црквене славе за 2018. је био г. Раденко Суботић са својом супругом Данијелом и децом Александром, Раденком и сином Александром, који су се домаћински показали припремајући се за славу и бринећи се да све прође у најбољем реду и поретку.   Поред домаћих парохијана, окупио се велики број браће и сестара из других крајева Мелбурна и даље.

Трократна литија око храма је укључила велики број верних.  Верујући народ, предвођен Владикама српским, се молио за свети храм, за град у коме живе и за оне који живе у њему, не заборављајући ни Патријарха српског и народ српски у Отаџбни.  Уједно су поменути ктитори и приложници и оснивачи светога храма који су и оставили у аманет будућим нараштајима да се старају за добробит ове светиње и своје Цркве.

Обред освећења славског знамења је извршен у светоме храму, где су верници осетили благодат Божију кроз сећање на великог светитеља Цркве Христове и рода српског, Светога Саву, у чији спомен је и црква у Гринзбороу подигнутаПосле обреда славе, на позив о. Владислава ко је спреман да се прихвати домаћинства за следећу годину, четврт славског колача је предат г. Момчилу Глоговцу, иначе куму цркве, који се прихватио ове части са својом породицом.

После доделе нафоре, верни народ је испунио плато испред мале сале где је извршен обред освећења новосаграђеног амфитеатра и дечијег игралишта од руку Владике Силуана и Владике Милутина, а церемонијалну тробојку је пресекао градоначелник оштине Нилумбик, г. Питер Кларк, који је овим чином „отворио“ овај нови део црквеног имања. Сви су потом угошћени у пространом Светосавском Дому, који је био попуњен са преко 500 учесника, број који је рекордан за дан храмовне славе у последњих неколико година. Са упаљеном славском свећом, деца фолклорне групе „Авала“ који су уједно полазници српске школе су увеличали славски дан читањем Молитве Господње „Оче Наш“ пре ручка. Потом су деца српске школе рецитовали песме о Светоме Сави на радост свих присутних, а програм је успешно водила наставница српске школе, г. Татјана Георгиевска, заједно са вођом фолклора, г. Марушком Батаковић. Четири групе ФГ „Авала“ су потом одиграли неколико кола у српским народним ношњама, одушевивши своје родитеље и све присутне, са старим као и новим играма. 

Богат славски ручак је следио, који је са љубављу и у слози припремљен, од стране чланица Кола Српских Сестара Огњена Марија“, предвођених сестром Љубинком Седларевић. Председник Самојко Мирковић је пожелео свима добродошлицу и захвалио се свима који неуморно раде да унапреде ове најстарију црквену општину у Мелбурну, поготову током последњих неколико месеци када су велики радови изведени.  Осавремењена је бина велике сале, омалтерисани велики делови црквених сала, саграђен нови амфитеатар и плато испред мале сале и постављен савремено дечије игралиште према стриктним прописима аустралијских стандарда.

Потом, о. Владислав се захвалио свима на доласку и на труду око припрема за славу, као и свима који су увеличали данашње славље и подржали подмладак наше заједнице.  Следила је додела Захвалница, онима који су својим радом, трудом и љубављу себе уградили у живот ове црквене заједнице на северу града Мелбурна. Народно весеље је настављено са народним оркеством браће Јосиповић, Александром Стефановићем и Ружицом Јондић, које је домаћин славе, г. Раденко Суботић посебно позвао да увеличају овој историјски дан.

Поподне је пријатно протекло где се верни народ Мелбурна прво духовно окрепио у светом храму, са отварањем новог дела дечијег игралишта, а потом у црквеној сали са богатим програмом деце и омладине и са славским ручком.

Текст:
протонамесник Владислав Шиповац
[supsystic-gallery id=’343′]