Традиционалне савинданске награде у КПЗ Ваљево

Годинама уназад, празник Светог Саве протиче у нарочитој свечаности у Казнено – поправном заводу Ваљево. Традиција је настављена и Лета Господњег 2018. У капели која носи име првог српског архиепископа, на дан празника, Свету Литургију служио је духовник установе презвитер Дејан Трипковић, уз појање богослова Милана Јанковића. У богослужењу су учествовали управник КПЗ – а Владимир Буквић, запослени и штићеници. У празничној беседи, о. Дејан Трипковић говорио је о Светом Сави, као утемељивачу црквеног, просветног и културног живота нашег народа, истакавши да је он био и да ће увек бити сјајан пример младим људима у свим временима.

Светосавска академија одржана је 29. јануара у Дому културе КПЗ – а. Честитајући празник присутнима, свештеник Дејан Трипковић изразио је задовољство што је прослављање Светог Саве заокружено у овој установи. Подсетивши на одлуку младог принца Растка Немањића да земаљска блага и почасти замени монашком ризом и служењем Христу Господу, о. Дејан је указао да је та одлука била важна за њега, али и за све нас.

  • Да није било Светог Саве, не би било ни нас данас. Он је показао колико је важна одлука којим ћемо путем ићи. Он је изабрао Христа и пут покајања на који нас позива Свето јеванђеље. У свету постоји много могућности којима људи покушавају да превазиђу животне проблеме и обнове себе. Међутим, Свети Сава показује да је једино право обновљење могуће у Христу Господу, јер је Он пут, истина и живот. Свети Сава је одлучио да свој ум, срце и вољу обнови Христом. Кренимо и ми данас тим путем – закључио је свештеник Дејан Трипковић, духовник Казнено – поправног завода Ваљево.

Вредно признање установе „Уздарје – од злата беседа“ ове године добио је Ненад Поповић, представник Шаховског клуба „Свети Владика Николај“ Ваљево. Такође, награђени су и штићеници који су се у току прошле године истакли у различитим областима.

У програму Светосавске академије учествовали су свештеник Никола Петровић и супруга му Дајана, аутори и извођачи духовних песама, Дечји црквени хор „Хаџи Рувим“ са диригентом Вањом Урошевић, ученик Музичке школе „Живорад Грбић“, саксофониста Данило Веселиновић и водитељ Славица Вујанац.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’337′]