Величанствено савинданско сабрање у Лајковцу

Орден Светог Владике Николаја књижевнику Радовану – Белом Марковићу

Овогодишња савинданска светковина у Лајковцу остаће засигурно злата вредна сећања код тамошњег верног народа. У навечерје празника, име првог српског архиепископа и просветитеља славословило се песмом и мудрим и надахнутим казивањима, а у летопис „вароши железничара“ уписан је и Орден Светог Владике Николаја додељен књижевнику Радовану – Белом Марковићу, једном од најугледнијих савремених српских прозаиста, дописном чану САНУ, вишеструко награђиваном аутору, који је особеним приповедачким стилом и језиком име завичајног Лајковца и драгог му Ваљева прославио где год поклоника писане речи има. У име Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г. Милутина признање је уручио архијерејски заменик протонамесник Филип Јаковљевић.

Вечно живи Бог Својом премудрошћу даје људском роду пророке, апостоле, праведнике, пастире и учитеље. Дивне Божје људе, које Дух Свети надахњује, да сведоче о вечном Богу, вечној љубави, доброти, истини и вечним врлинама. Такав свети и христољубиви наставник српском роду био је Свети Сава, део је празничног слова протонамесника Филипа Јаковљевића. Да би оплеменио и облагодарио људску расу, Бог с времена на време шаље велике и благородне душе. Један од таквих је и писац Радован – Бели Марковић.

  • Проза је најбоље средство за утицај на ум, срце и савест човека. То Бог даје да би помогао људима да им живот буде лакши и лепши. Зато што нам живот управо таквим чини, Епархија ваљевска на челу са Преосвећеним Владиком Милутином додељује највише признање – Орден Светог Владике Николаја књижевнику Радовану – Белом Марковићу – рекао је протонамесник Филип Јаковљевић у часу уручивања одликовања.

Упутивши благодарје Епархији ваљевској и њеном архијереју Г. Милутину, Радован – Бели Марковић, у маниру свог препознатљивог дара, „прислужио је воштаницу првом српском писцу“. Писцу, који је као ниједан пре ни после његовог земаљског века, понео светитељско име и остао духовни стожер своје Цркве и свог народа.

  • Свети Сава више од осам векова поучава, теши и опомиње, с тим што се у световном и црквеном животу вазда, поготово данас, јављају питања на која српски народ од Светог Саве очекује одговоре, пошто свако осећа да је вишевековни пут којим идемо управо он означио… Замисли Светог Саве, његов отпор туђинским утицајима, његова борба за духовну и националну самосталност су главна српска упоришта, а његов лик, не само као школска икона, сваког верујућег човека озари у надежди да ће једино обожен претрајати упркос злом добу и свакој пагуби – део је бриљантног казивања о Светом Сави књижевника Радована – Белог Марковића.

У програму Светосавске академије учествовали су и протојереј – ставрофор Томислав Матић,  Хор „Хаџи Рувим“, директорка лајковачке библиотеке Биљана Богдановић,  вероучитељица Неда Несторовић, ученици основних школа „Миле Дубљевић“ и „Димитрије Туцовић“и рецитаторка Јелена Лончар. Кроз духовно вече сабране је водио професор мр Дарен Миливојевић.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’321′]