Савинданска Литургија у саборном храму у Ваљеву

Светосавље је благо целог света

Да у српском народу нема великих дела која порекло и корене немају у Светом Сави, од давнина је добро познато свим генерацијама. Зато их празник посвећен најдрагоценијем српском изданку молитвено сабира како у храмовима, тако у школама и домовима, где год се српским језиком говори. Саборни Храм Васкрсења Христовог у Ваљеву, и Савиндана ове 2018. године, окупио је бројни верни народ.

Свети Сава је својим примером показао на чему почива целокупно Хришћанство. Сав свој живот је осветио Христом, показавши да само светитељ може бити истински просветитељ. Као брат је прилазио свим крштеним народима. Они су то осећали и са љубављу га примали, беседио је протојереј Ненад Марковић.

  • Ходио је светом да прослави име Христа Господа. Због тога је свет заволео Светог Саву и кроз њега и српски народ. Зато Светосавље престаје да бива својина српског народа, већ постаје благо целог света, сведочанство Царства Божјег на земљи… Свети Сава је симбол свега похвалног. Он је свети човек Божји и зато заблагодаримо Господу и ускликнимо с љубављу Светом Сави – рекао је прота Ненад Марковић, честитајући празник свим учесницима литургијског сабрања.

Празнику Светог Саве нарочито се радују најмлађи светосавци. И ове године дошли су у великом броју и примили Свету тајну причешћа.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’322′]